Неотдавна приключи минисериалът на HBO "Чернобил", който се оказа един от най-добрите сериали на годината - със сигурност много по-добър от сезон 8 на Game of Thrones.

В петте серии беше разказана историята на катастрофата от Чернобил през 1986 г. - началото на аварията, опитите тя да бъде овладяна и ужасяващите последици от нея.

Сериалът се оказа истински хит, а според данните на IMDb "Чернобил" дори успя да се превърне в най-високо оценената телевизионна продукция в историята на сайта.

"Чернобил", HBO, IMDb и как сериалът се превърна в най-високо оценената телевизионна продукция

"Чернобил" влезе в историята

Минисериалът на HBO превъртя рейтинга на IMDb

Очевидно обаче има и хора, на които американската продукция не се хареса и както можем да се предположим, това се оказаха руснаците. Според сайта The Moscow Times руснаците не просто не харесват продукцията на HBO, но руската телевизия НТВ подготвя свой сериал за аварията в АЕЦ "Чернобил". В него ще бъде включена една различна гледна точка към причините за аварията.

В основата ѝ ще бъде разказ за това как подполковникът на военното контраразузнаване Андрей Николаев открива служител на ЦРУ на територията на Припят.

Снимка 420504

Източник: Facebook - Украйна Incognita

Според режисьора на новия сериал Алексей Мурадов, продукцията на НВО, не е отразила точно истината и е била много повърхностна и непълна.

"Руските герои са много по-сложни и интересни", смята Мурадов, като допълва, че това е така създателите на сериала не са живели в контекста на СССР.

И макар че на нас много ни хареса продукцията на HBO, все пак сме любопитни да видим как ще се справят руснаците. Очаква се руската продукция да излезе в началото на новия телевизионен сезон през есента.