От векове съществуват дебати за това къде точно е възникнал човешкият род. Най-разпространеното мнение е, че родината на човекоподобните маймуни и човека е континентът Африка. Но открит череп на древна маймуна в Турция кара учените да разсъждават в друга посока - че всъщност в Европа се е зародила човешката цивилизация.

Израел, Нешер Рамла, откритите останки от нов тип праисторически човек и какво научаваме от тях

Това ли е липсващото звено в човешката еволюция

Ново важно откритие

Черепът е част от находището на вкаменелости Чоракерлер близо до град Чанкири. Той е описан за пръв път в научни доклади през 2015 г., но отново набра популярност наскоро покрай скорошна публикация в списанието Communications Biology, в която се описват новооткрити вкаменелости. Той е кръстен от изследователите Anadoluvius turkae и се смята, че е на около 8.7 милиона години - факт, който би променил разбиранията за еволюционния път на човечеството.

Досега не са откривани никакви доказателства за наличието на ранни хоминини в Африка, включително хора и африкански маймуни, преди повече от седем милиона години. Така новото откритие повдига и нови теми за размишления като тази дали нашите първи прародители не са еволюирали първо в Европа, а след това да са емигрирали в Африка.

След проведени щателни анализи учените правят извода, че намереният череп принадлежи на голямо между 50 и 60 кг мъжко шимпанзе или 75-80-килограмова женска горила. Животното е живеело в суха гора и е прекарвало по-голяма част от времето си на земята. Силните челюсти и големите зъби с емайл говорят за диета, която е включвала предимно твърди и жилави хранителни продукти като корени и коренища.

Интересен факт, който учените изтъкват е, че Anadoluvius и други изкопаеми маймуни от Гърция (Ouranopithecus) и България (Graecopithecus) образуват група, която се доближава максимално в подробности от анатомията и екологията до най-ранните известни хоминини или хора. Подробният анализ пък води до извода, че балканските и анадолските маймуни са еволюирали от предци в Западна и Централна Европа, предава Earth.com.

Снимка 632814

Източник: iStock

Според професор Дейвид Бегун, палеоантрополог в Университета на Торонто и съавтор на изследването, "хоминините не само са се развили в Западна и Централна Европа, но са прекарали повече от пет милиона години, развивайки се там и разпространявайки се в източното Средиземноморие, преди в крайна сметка да се разпръснат в Африка, вероятно в резултат на променящата се среда и намаляващите гори".

Произход на видовете, Сабина Радева, Чарлз Дарвин и книгата, която обяснява еволюцията на децата

Как една българка обясни и нарисува теорията на Дарвин

Предстои вълнуващо издание

Новите доказателства подкрепят хипотезата за произхода на хоминините в Европа и последващото им разпространение в Африка заедно с много други бозайници преди девет или седем милиона години. Въпреки това проф. Бегън не смее да се ангажира с категорични изводи и сме сигурни, че ще последват и нови изследвания.