За мнозина криптовалутите продължават да работят по мистериозен начин, но някои вече са успявали да се възползват чрез различни схеми за сметка на невинни и нищоподозиращи хора.

Касандра Де Пекол - тя казва, че е първата жена посетила всяка страна в света, но има огромна измама

Тя казва, че е първата жена посетила всяка страна в света, но има огромна измама

Отнема ѝ само 18 месеца и 10 дни

А подобна измамна схема организират Рей Трапани и приятелите му. И историята им дори вече е разказана в новия документален филм на Netflix - Bitconned.

Действието ни пренася в 2017 г., по време на бума на биткойн, и проследява растежа на общността на криптовалутите. Запознаваме се и с Рей Трапани, който е съосновател на фирмата за криптовалута Centra Tech заедно със Сохраб Шарма и Робърт Фаркас.

Компанията стартира именно през 2017 г., като твърди, че е разработила тип криптовалутен портфейл и карта, които позволяват незабавното им конвертиране на валутата в реални пари. Всъщност обаче нищо подобно не е създадено.

В същото време тримата съдружници не спират да се хвалят колко лесно са успели да направят пари и да изманипулират хората, за да спечелят на техен гръб. Във филма Трапани дори признава, че не е изпитвал особено съчувствие към онези, които е измамил. Но настоява, се е променил като човек.

"Сега определено съм по-емпатичен. През последните четири години се опитвах да дам възможно най-много, докато работех с хора, преживели травми, зависимости и които също са били жертви на сексуално насилие, защото това е нещо, през което самият аз съм преминал като дете", споделя Рей Трапани пред Unilad.

Той издава също, че причина да не е изпитвал съчувствие към хората, които е измамил, е, че нито някога е говорил с тях по телефона, нито е виждал тяхна снимка, нито дори е срещал и един от тях на живо. Независимо от това обаче сега самият Трапани призовава хората да не пренебрегват моралните си ценност.

One Day на Netflix - още един пристрастяващ сериал, който спечели зрителите

Netflix с пореден нов пристрастяващ сериал

Драматична любов, трагична загуба и наркотици в One Day

Той и двамата му съдружници вече са се признали за виновни за престъпленията си. И са получили присъдите си. Но съдбата дава втори шанс на Рей Трапани. Нищо чудно, ако не сме чували да се говори за него в скоро време, тъй като в момента той твърди, че е отдаден на новия си бизнес и програми за подпомагане на нуждаещи се.