Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените - всяка година 2.3 милиона жени по света са диагностицирани с него (данните са на Европейския парламент). Много са факторите, които са предпоставка за развитието му: роднини с ракова диагноза, дългосрочна употреба на хормонални препарати, възрастта, нездравословен начин на живот.

LIFE, д-р Мариела Василева, Българско дружество за борба с рака на гърдата и приложението за жени с рак на гърдата

LIFE – живот с рак на гърдата

Как едно приложение се грижи за жените с рак на гърдата

Профилактиката е особено важна, защото открит навреме, ракът на гърдата е лечим. За да привлече вниманието към нуждата от нея, за 39-а поредна година светът отбелязва Световния месец за борба с рака на гърдата през октомври.

На много места в България се проведоха и продължават да се провеждат безплатни прегледи, като първото по-мащабно събитие беше в Пловдив на 2 октомври, организирано от Българско дружество за борба с рака на гърдата и Сдружението на жените мотористи Lady Bikers MPowered Bulgaria.

"От пет години подкрепяме кампания за безплатни профилактични прегледи", казва Мария Маринова от Lady Bikers. Повечето от инициативите им са съсредоточени върху по-малките населени места, "където няма специалисти, нито апаратура за образна диагностика".

Снимка 686020

Източник: Сдружение на Жените мотористи

Следващите безплатни прегледи от кампанията им са на 12 октомври във Враца, в медицински център "Фактор 2000" с д-р Цветомир Иванов и на 20 октомври в Перник, в ДКЦ 1 с д-р Мариела Василева и д-р Елена Чуприна. На 26 октомври в София по време на Фестивала на дълголетието също ще има възможност за безплатна диагностика за рак на гърдата, записването е тук. Предстоят да бъдат обявени още дати и за други населени места през ноември.

През целия октомври в Клиниката по образна диагностика в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" също ще се провежда безплатен скрийнинг. Прегледите са от 14:30 до 17:30 ч всеки ден след предварително записване.

Снимка 686017

Източник: iStock

В новооткрития Център за млечни жлези на болница Софиямед също се провежда безплатна скринингова кампания от прегледи с ехография или мамография. Прегледите се провеждат само с предварително записване на 11, 18 и 25 октомври.

Съветът на специалистите от центъра на Софиямед е жените поне веднъж в годината да извършват скринингова ехография, ако са на възраст до 40 г. За онези над 40-годишна възраст е препоръчитeлна годишна мамография и ядрено-магнитен резонанс.

Снимка 686019

Източник: iStock

Не всички открити образувания обаче налагат операция. "Образуванията в млечните жлези могат да са доброкачествени и злокачествени. Злокачествените задължително се консултират с хирург-мамолог. Когато се регистрира доброкачествена формация, мамологът е този, който преценява дали е необходимо да насочи пациента към хирург-мамолог, или да подлежи на периодично наблюдение", пояснява д-р Станислава Джолова от МБАЛ Вита.

В "розовия" месец октомври отново напомняме, че ракът на гърдата може да бъде излекуван дори без да се стига до операция, стига да бъде открит навреме. А това става с редовни профилактични прегледи.