Когато през 2019 г. решава да създаде платформа в помощ на жените с рак на гърдата, д-р Мариела Василева все още е част от дружеството "Жените в онкологията - България". Тогава идеята ѝ за приложението ROSE печели награда на фондацията Think Pink за проекти в сферата на дигиталното здраве.

Принцеса Виктория, кампания "Розова панделка" и как отбелязва световния месец за борба с рака на гърдата

Сериозната кауза на шведската принцеса

Виктория отново заема позиция

През 2022 г. приложението става част от Българското дружество за борба с рака на гърдата. Така то получава възможност да се развие и да се сдобие с множество нови функционалности.

LIFE - иновацията в грижата за жени с рак на гърдата

Продуктът, който се получава накрая, е това, което днес представлява платформата LIFE: Love In diFficult timEs. Новото приложение предоставя една по-комплексна и холистична грижа за пациентите с рак на гърдата.

За развитието и подобренията му заслуги има целият екип на Българското дружество за борба с рака на гърдата. Това са председателят му д-р Мариела Василева, д-р Елица Валериева, Христо Христов и Владимир Славев. В благородната си и амбициозна мисия те разчитат и на допълнителна подкрепа. Тя идва от още трима човека. Външни консултанти са д-р Маргарита Тарейн, която е клиничен психолог, д-р Маргарита Таушанова - медицински онколог, и ендокринологът и диетолог д-р Ангелина Недялкова.

от ляво надясно: Д-р Мариела Василева, Владимир Славев, Д-р Елица Валериева, Биляна Цветкова

Източник: Личен архив

от ляво надясно: Д-р Мариела Василева, Владимир Славев, Д-р Елица Валериева, Биляна Цветкова

Всеки един от тях е експерт в областта си, а обединени от желанието им да подобрят грижата за онкологичните пациенти става основния двигател за успешния проект, който е LIFE.

Предизвикателствата

Д-р Мариела Василева признава, че за осъществяването му е трябвало да бъдат преодолени немалко предизвикателства - да се намери финансиране, да се избере софтуерна компания, която да разработи приложението. Най-трудно обаче се оказва да преодолеят негативизма - липсата на вяра, че грижата за пациентите може да се промени към по-добро.

д-р Мариела Василева

Източник: Личен архив

д-р Мариела Василева

"Това е предизвикателство, с което се срещахме едва ли не всеки ден през трите години работа по проекта. Но нашият екип вярва в българските пациенти. В крайна сметка животът на всеки от нас е най-вече в собствените ни ръце, а пациентите са онези, които са най-силно заинтересовани от своето излекуване."

Как работи LIFE

LIFE се различава с внимателно обмислената си структура, създадена с мисъл най-вече за пациента. Затова и приложението дава възможност за активното му участие в лечението му. Това жените могат да правят като планират предстоящите си терапии с помощта на календар, да си водят бележки какви въпроси да зададат на лекарите при следващото си посещение, както и да залагат аларми за приема на лекарства.

Снимка 591831

Източник: LIFE

Според д-р Василева е особено важно жените, диагностицирани с рак на гърдата, да са активен участник в лечението си, защото по този начин то ще има максимален ефект. Твърдението си тя подкрепя и с конкретен пример.

"Някои терапии в лечението на рака на гърдата включват дългогодишен прием на лекарства - пет, дори десет години. Има проучвания, които доказват, че средно 25% от пациентките прекъсват редовния прием на лекарствата си до петата година от диагнозата. Това увеличава риска от прогресия на болестта. Когато пациентът разбира защо е нужно да следва препоръките на своите лекари, той следва предписанията по-стриктно и е мотивиран да се справи. Така резултатите са по-добри", казва д-р Мариела Василева.

От опита си тя знае също, че подобни платформи са много популярни в други държави, като в тях активността на пациента е различно застъпена. И точно да бъде той активен участник в лечението си е това, върху което екипът ѝ решават да наблегнат най-много.

Факт е, че в България, както и в останалите страни от Източна Европа, резултатите от лечението на пациентите с рак на гърдата имат спешна нужда от подобряване. Именно с идеята да повлияят благоприятно на тази силно негативна тенденция, д-р Василева и останалите от екипа лекари създават LIFE - един от механизмите за по-ефективно лечение.

Снимка 591832

Източник: LIFE

Реален асистент - реална помощ

И за да бъде то наистина животопроменящо, важна роля в него играе и тази на асистента. Както вече уточнихме, главните потребители на LIFE са пациентът и лекарят. По-специално обаче е присъствието на асистента. Неговата цел е да подобри съществуващата комуникация между лекар и пациент.

Асистентът следи за правилното попълване на информацията от пациента и му помага. Тук е добре и да уточним - зад ролята на асистента в приложението стои реален човек. Той потвърждава въведената от хората информация след първоначалната им регистрация, като това се случва чрез обаждане. Освен това асистентът следи и за оплакванията им и може да реагира в случай на сериозно влошаване на състоянието им.

Снимка 591833

Източник: LIFE

Въпреки несъмнените ползи от тази, а и всички останали функционалности на LIFE, д-р Мариела Василева напомня, че то не може да замести болничната система, нито е свързано с такава.

"Въпреки това нашият екип се надява, че подкрепата на асистента ще бъде от полза пациентите", добавя тя.

Д-р Василева е убедена в това, че положителните ефекти при резултатите от лечението на диагностицираните жени след пускането на приложението биха били много. От подобряване на информираността на пациентите и качеството им на живот, до по-стриктното спазване на лекарските препоръки, подобряването на физическата им активност и намаляването на риска от прогресия на болестта.

Принцеса Виктория на Швеция, розовият и костюм и панделка на ревера в знак на месеца на борба с рака на гърдата

Какво означава розовата панделка на принцеса Виктория

Поводът е важен

"В дългосрочен план, всичко това следва да подобри и преживяемостта на българските пациенти с рак на гърдата, което е изключително нужно."

Повече информация за LIFE има тук, а приложението може да бъде изтеглено от Google Play.