Още преди няколко години, с цел да покаже, че толерира всички раси, етноси и религии, Mattel започна да разширява колекцията си от кукли Barbie с нови модели. Така се появиха тези различен цвят на кожата, косата и с символични аксесоари, какъвто е хиджабът.

Барби, Barbie Fashionistas, Mattel и новите кукли без коса и с витилиго

Барби срещу предразсъдъците

9 телосложения, 35 тона на кожата и 94 различни прически

Компанията производител твърди, че същото важи и за различните сексуалности. И вече го доказва, защото Mattel създаде първата си транс кукла.

Вдъхновението за нея е актрисата и продуцент Лавърн Кокс, която е транссексуална жена и активна защитничка на правата на LGBTQ+ общността.

Самата тя признава, че с години е мечтаела да има възможността да работи с Barbie и заедно да създадат кукла. И сега, след като това е вече факт, вълнението ѝ е голямо, а посланието, което иска да отправи с него, е лично и много специално:

"По този начин празнуваме транссексуалността и показваме на транс хората, че могат да мечтаят, да бъдат разбрани и им напомняме, че са красиви."

Лавърн разказва още и как е измислен дизайнът на куклата. Двамата с дизайнера Карлайл Нуера го правят съвместно и решават новата Barbie да е облечена в дълга червена и блестяща рокля, пише Allure.

И въпреки че актрисата обича да сменя цвета на косата си, както и си признава, че често прави, предпочита куклата да бъде руса. Така, както последно е боядисала своята коса.

Кралица Елизабет, 96-ият рожден ден и куклата Барби, изработена в нейна чест

И кралица Елизабет стана Барби

Нестандартният подарък за 96-ия рожден ден

А че не само Лавърн е доволна от общия проект, а и Mattel, си проличава от думите на изпълнителния вице-президент.

"Нямаше как да сме по-развълнувани да почетем награждаваната актриса, продуцент, сценарист и активист на LGBTQ+ общността Лавърн Кокс с кукла. Гордеем се да изтъкнем важността на приемствеността и различията във всяка възраст и да покажем признанието си към значимото влияние на Лавърн в тази култура."