Филмовата година постепенно набира сила и след относително постния откъм нови заглавия януари, през февруари ни очакват доста нови филми. Ето тези, на които ние смятаме да отделим специално внимание.

"Почукването"

Хижа в гората, където едно семейство е решило да прекара идилична почивка. На вратата обаче се чука и нищо за малката Уен, и родителите й няма да е същото. Четирима непознати ще ги принудят да направят невъзможен избор - да спасят себе си или да спасят човечеството. Това е сюжетът на новия филм на М. Найт Шамалан, а както сме свикнали от историите му ("Шесто чувство", "Селото", "В капана на времето"), нищо не е такова, каквото изглежда.

От 3 февруари

"Баншите на Инишерин"

За последния филм на Мартин Макдона се говори вече достатъчно - номиниран е за девет Оскара и десет награди БАФТА. И събира отново Колин Фарел и Брендън Глийсън, чиято екранна химия във "В Брюж" отново на Макдона остава една от най-силните в историята на киното (според нас, разбира се). Действието се развива на малък ирландски остров (и Фарел, и Глийсън са ирландци), където дългогодишното приятелство между Падраик и Колм внезапно приключва по желание на втория. Опитите на първия да го възроди имат неочаквани последици.

От 3 февруари

"Двете страни на острието"

Филмът на Клер Дени беше представен още на София Филм Фест през 2022 г., но чак сега излиза на голям екран у нас. В центъра му е един любовен триъгълник, около който виждаме паралелни истории за самотното родителство, както и влиянието на миналото върху настоящето ни. Сара и Жан са двойка на средна възраст, която е заедно вече от десет години. Случайна среща с познат от миналото - бившето гадже на Сара Франсоа, ще преобърне добре установения им живот.

От 3 февруари

"Шекспир като улично куче"

Новият филм на Валери Йорданов е по негов сценарий, вдъхновен от случки и хора от собствения му живот. В центъра му е едно момче, което едновременно е талантлив актьор и умел боксьор. В един момент обаче ще трябва да реши на кое от двете си умения да даде повече шанс, защото от решението му зависи човешки живот. В ролите са Захари Бахаров, Владислав Стоименов, Васил Илиев, Елеонора Иванова, Силвия Лулчева, Стефан Щерев.

От 3 февруари

"Професия: Стриптийзьор 3"

"Няма нужда от други филми за стриптийз след този", казва Чанинг Тейтъм за третата част на "Професия: Стирптийзьор" и сме на път да му повярваме дори само след гледането на трейлъра. Майк се е отказал от еротичните танци и работи като барман в Маями, където пък се запознава със супер богата дама. Тя няма как да остане безразлична към уменията на Майк, а той - към възможностите, които тя ще му открие в Лондон.

От 10 февруари

"Ант-мен и Осата: Квантомания"

Скот Ланг (Пол Ръд) се радва на супергеройския си статус, но все още има хора, които не знаят кой точно е той и го бъркат с други супергерои. Дъщеря му Каси (Катрин Нютън) изобретява устройство, което да направи връзка с Квантовия свят и така всички се оказват засмукани в него. Именно там Ант-мен ще се сблъска със злата версия на Канг Завоевателя (Джонатан Мейджърс).

От 17 февруари

"Кокаиновата мечка"

Историята за мечка, която открива колосално количество кокаин в гората и го излапва звучи толкова невероятно, че едва ли бихме я взели на сериозно на филм. Оказва се обаче съвсем истинска, а Елизабет Банкс я ползва като основа на режисьорския си филм, в който проследява полицаите, престъпниците, обикновените хора и няколко тийнейджъри, които се оказват в гората в близост до предозиралата мечка.

От 24 февруари