Синхронното плуване е един наистина красив спорт. И като всеки останал спорт изисква много тренировки, труд и себеотдаденост. Иначе, съчетанията ще изглеждат просто като плискане на вода в басейн.

Освен труден за изпълнение, е и опасен. Убеждаваме се от случило се с Анита Алварес на Световното първенство по водни спортове, което се провежда в Будапеща.

След индивидуалната си изява в басейна състезателката от националния отбор на САЩ губи съзнание, докато е още в басейна и започва да потъва. Изненадващо, но не спасители са били тези, които ѝ са се притекли първи на помощ, а нейният треньор.

Когато вижда какво се случва Андреа Флуентес не се поколебава нито за миг и с дрехите скача в басейна, за да спаси Алварес. Пред Marca тя казва, че е действала така, защото нито един от спасителите не го е направил.

В крайна сметка, Анита Алварес бива извадена от водата, а треньорката ѝ казва, че първоначално се е уплашила, защото плувкинята не е дишала, но сега състоянието ѝ е стабилно. Флуентес казва, че е крещяла на спасителите, че нещо не е наред, но те или не са я разбрали какво точно казва, или не са се досетили за какво става дума.

Ето защо тя е взела нещата в свои ръце и се е гмурнала, за да извади Алварес. В официалния профил в Instagram на националния отбор на САЩ по синхронно плуване Флуентес казва, че плувкинята е добре, а лекарите са проверили всичките ѝ жизнени показатели.

И всичко е в норма. Сега следва Анита Алварес да прекара един цял ден в почивка и след това лекарски екип ще прецени дали тя може да се включи в отборния финал. Подводни снимки на процеса по спасяването ѝ пък обикалят социалните мрежи и биват споделяни от различни хора.

Плуването, водните спортове и решението на Fina за трансджендър атлетите

Ограниченията, които ще бъдат наложени на трансджендър плувците

Ето какво решение е взето

Според BBC това не е първият път, в който Алварес припада във водата. Същото се е случило и през миналата година в Барселона по време на Олимпийските квалификации, като тогава отново Андреа Флуентес е скочила във водата, за да я спаси, пише Insider.