Руската инвазия в Украйна е причина за унищожаването на голяма част от инфраструктурата на страната.

Banksy, войната в Украйна и графити рисунките, които се появиха в Бородянка

Артистът, който пребори Путин на джудо

Banksy - и в Украйна

Миналата седмица за плащането за възстановяване на щетите от войната в Украйна към Русия бяха отправени международни призиви. От Кремъл обаче гневно ги отхвърлиха.

Това се случи след като Общото събрание на ООН прие резолюция, според която Русия трябва да понесе последствията от действията си, включително и плащането на репарации. И тъй като резолюциите на Общото събрание имат символична тежест, но нямат силата да наложат спазване, така и не може да се каже дали Русия в крайна сметка ще се вслуша в международните призиви.

И докато тази развръзка тепърва предстои, един австралийски милиардер се е захванал активно с плана си за възстановяването на Украйна след войната.

Андрю Форест стартира инвестиционен фонд, който се надява да натрупа поне 25 милиарда долара. Според някои обаче сумата може да достигне и до 100 милиарда. Самият Андрю Форест и съпругата му са вложили 500 милиона долара във фонда.

И за да сме по-конкретни, уточняваме, че инициативата му е за зелен растеж на Украйна, която планира да инвестира в първична инфраструктура като енергийни и телекомуникационни мрежи.

Снимка 595739

Източник: GettyImages

Разбира се, президентът Володимир Зеленски нямаше как да не приветства хода на милиардера.

"Ние ще се възползваме от факта, че това, което руснаците са унищожили, може лесно да бъде заменено с най-новата, най-модерната зелена и цифрова инфраструктура", споделя той.

От своя страна фондът пък се надява да получи подкрепата на държавни инвестиционни фондове и други професионални инвеститори.

Друго, което се знае за фонда, е, че по него се работи още от началото на март. По думите на основателя му Андрю Форест, планът е бил обсъден с редица световни лидери, сред които президентът на САЩ Джо Байдън, тогавашният премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Делото на Андрю Форест несъмнено е за пример, което ни дава основание да не се и съмняваме в успеха на фонда.

За милиардера знаем, че е натрупал богатството си благодарение на минно дело в Австралия. Той е основател и изпълнителен председател на компанията за желязна руда Fortescue Metals.

Пожарите в Австралия, милиардерът Андрю Форест и огромната сума пари, които обеща

Кой даде 70 милиона долара за Австралия

Най-щедрото дарение

През последните си години обаче Андрю Форест е насочил вниманието си към устойчиви технологии, с които цели да се превърне в основен производител на зелен водород, пише BBC.