През 2007 г. еднополовите двойки в Швейцария си спечелват правото да встъпват официално в гражданско партньорство, а 11 години по-късно и да осиновяват деца, в случай че родител им е единият партньор. Лишени остават обаче от възможността да се женят за половинките си, както и да осиновяват по стандартната процедура.

Нидерландия, кралското семейство и разрешаването на еднополовите бракове

Кралското семейство, в което еднополовите бракове са разрешени

Без да се отказваш от короната

Това обаче вече не е така. Гласоподавателите в Швейцария масово одобряват инициативата "Брак за всички" и благодарение на положителния вот на почти две трети от мнозинството, миналият септември страната легализира еднополовите бракове.

И ето, че първите две швейцарски двойки сега легално са си казали заветното "да".

Това са 57-годишният Алоа Карние и с десет години по-възрастният от него Питър Лю, както и Алин и Лор, съответно на 46 и 45.

"Церемонията беше наистина много важна, защото за това се борехме 20 години", казва Алоа, който от 2014 г. насам е в партньорство с половинката си и участва активно в дълго проточилата се кампания за признаване на правата на хомосексуалистите.

Двете дами, Алин и Лор, пък са заедно от цели 21 години и са щастливи, че най-накрая са се омъжили. Освен това, двете се радват и на четиригодишния си син, пише Reuters.

"Във всеки един смисъл това е нов етап за нас", споделя Лор.

А за тази дългоочаквана промяна в гражданските права на швейцарците, кметът на Женева, която е присъствала на брачната церемония на двете жени, коментира:

Легализирането на еднополовите бракове и връзката със самоубийствата сред младежите

Гей браковете и връзката им със самоубийствата

Любопитно изследване с логични резултати

"Това беше много вълнуващ и дългоочакван момент, който изпраща силно послание към обществото... да сме свободни да обичаме."