Кралските семейства винаги са предизвиквали един особен интерес, а за това, което се случва зад вратите на дворците, от векове се носят митове и легенди. Е, фамилиите със синя кръв днес не са това, което бяха в миналото и голяма част от тях вървят по пътя на либерализацията, което отново води до доста любопитни ситуации.

Кралица Елизабет Втора, британското кралско семейство и правилата, които всички спазват

Когато кралицата върти всички на малкия си пръст

Далеч не е като в приказките

Ако феновете на британската монархия се възмущават как престолонаследник (принц Хари) се ожени за разведена американка, бивша актриса с родител афроамериканец, то в Нидерландия си имат съвсем други казуси за решаване.

Преди 20 години страната бе първата в света, която легализира еднополовите бракове. Но за кралското семейство продължи да важи правилото, че ако някой от членовете му иска да сключи брак с човек от същия пол, то трябва първо да се откаже от титлата си и от наследяването на короната.

Това обаче се промени преди дни, когато премиерът на страната Марк Рюте заяви, че 17-годишната принцеса Катарина-Амалия Беатрикс Кармен Виктория може да сключи брак и с жена, без да й се налага да се отказва от короната.

Тази позиция на нидерландския министър-председател определено е в разрез с консервативните традиции на кралските семейства. Но според Марк Рюте преразглеждането на въпроса за пръв път след 20 години е логично и е време за промяна.

Решението на кабинета се отнася не само за принцеса Амалия, но и за всички други кралски наследници, които може в един момент да решат да сключат еднополов брак. Именно 17-годишната дама обаче е следваща поред за наследяване на трона и вниманието е най-вече върху нея, предава Washington Post.

За личния й живот пък е известно прекалено малко. А, както добре знаем, членовете на кралските семейства предпочитат да пазят сексуалната си ориентация в дълбока тайна, като за някои разкритията идват едва след смъртта им.

Кейт Мидълтън, Софи Есекс и необичайното им кралско приятелство

Необикновеното приятелство на Кейт Мидълтън

Най-довереният й човек в кралския двор

Пример е испанската херцогиня Луиза Изабел Алварес де Толедо, която се омъжи за по-млада жена на смъртното си легло през 2008 г. Третият братовчед на кралица Елизабет Втора лорд Ивър Маунтбатън пък стана първият член на британското кралско семейство, който открито заяви, че е гей през 2016 г. и сключи брак с партньора си Джеймс Койл две години по-късно.