Една почивка може да направи чудеса с нашето тяло и психика. Още по-добре, ако е по-дълга и ни позволи за повече време да се откъснем от ежедневните отговорности. А какво ще кажете, ако ни плащат за тримесечен отпуск в Италия, където да живеем като местни, да учим италиански и да правим (и ядем) пресни макаронени изделия, докато ни писне. Страхотни новини, защото Airbnb предоставя точно такава възможност.

В партньорство с неправителствената  организация Wonder Grottole, Airbnb помага да усетим истинския италиански вкус на "la dolce vita" в Гротоле - малко селце в провинция Матера в Южна Италия. Гротоле е известно с ръчно изработената керамика, която се пече в пещери, разпръснати из хълмовете.

Снимка 400706

Източник: iStock

Селото датира от периода на палеолита, но в момента в него живеят само 300 жители и има над 600 празни къщи, което застрашава съществуването му, разкриват от Insider.

За да съживят селото, Airbnb и Wonder Grottole търсят четирима щастливци, които да се преместят в Гротоле и да живеят там три месеца.

Те ще бъдат обучавани за един месец и след това ще бъдат потопени в обществения живот, живеейки в традиционни домове и прекарвайки времето си с местните жители, за да научат различни умения като зеленчукопроизводство, събиране на мед, производство на зехтин и, разбира се, как се прави паста.

Четиримата избраници ще трябва да се превърнат и в домакини, да посрещат нови посетители и да ги учат на нещата, които те са усвоили. Всички приходи от тези преживявания ще бъдат реинвестирани обратно в селото.

Винченцо, местен производител на зехтин, който ще предаде уменията си на временните граждани, казва: "Посетителите, които идват в Гротоле, ще живеят на тихо място с бавно темпо на живот. Няма трафик, хаос, замърсяване, но има страхотна храна и прекрасни хора."

Звучи като идеална дестинация, за да се измъкнем за кратко от сивото и напрегнато еднообразие, а и да направим малко добро за едно италианско село. За да кандидатстваме, трябва да кликнем на този линк. Не гарантираме, че ще се върнем обратно в България обаче.