Докато проливен дъжд и ветрове със скорост от 241 км/ч в час опустошават мобилната къща на баба му, 19-годишният Мат Сутър само по боксерки стои на дивана в хола и се мъчи да затвори прозореца. Той няма представа, че ще постави световен рекорд.

На 12 март 2006 г. караваната, в която Мат живее с баба си и чичо си в Мисури, САЩ, е пометена от торнадо. Мат в засмукан и изстрелян на 398 метра разстояние и като по чудо не умира.

В резултат на това той поставя рекорд за най-голямото разстояние, преживяно в торнадо. Twister е оценено с F2 по скалата на Fujita за оценка на интензитета на торнадо, което означава, че е "значително" торнадо с достатъчно мощност, за да събори покриви на къщи, да повдигне коли от земята и да унищожи мобилни домове.

"Ставаше все по-силно и по-силно, сякаш 10 военни самолета идваха към нас", казва Мат пред Springfield News-Leader една седмица след събитието. Външните врати на караваната са издухани от пантите си и Мат си спомняи, че подът се "движи като желе".

"Туистърс" с Глен Пауъл и Дейзи Едгар-Джоунс - трейлър на филма за преследване на торнадо

В преследване на убийствено торнадо

Трейлър на "Туистърс"

Докато се бори за равновесие, главата му внезапно е ударена от тежка лампа, която го поваля в безсъзнание. Когато стените на ремаркето се срутват, Мат е вдигнат от торнадото и прелетява на 398 метра във въздуха.

Окървавен и дезориентиран, Мат изпада от тази вихрушка на ограда от бодлива тел. За да избяга от обсега на торнадото изтичва по чакълест път и блъска вратата на първата къща, която вижда. Съседът Дон Корнелисън се обажда на брата на Мат, който го кара обратно до мястото, където е било ремаркето. Бабата и чичото на Мат са погребани под отломките на разрушения им дом, но и двамата оцеляват и успяват да се освободят преди Мат да пристигне.

Снимка 661672

Източник: iStock

Разстоянието, което Мат прелита, е измерено от служител на Националната метеорологична служба с помощта на GPS устройство. Един от най-добрите изследователи на торнадо в САЩ, Том Гразулис, казва, че не познава някой, който да е бил отнесен толкова далеч от торнадо и да е живял, за да разкаже историята. Според него Мат е засенчил предишния рекорд, поставен през 1955 г. от деветгодишно момиче и понито му, които са били практически невредими, след като са носени около 300 метра от торнадо.

Весела Бабинова в "Пистолет в торнадо"- моноспектакълът, който й донесе номинация за ИКАР за водеща женска роля

От "Нощна пеперуда" до "Пистолет в торнадо" – Весела Бабинова продължава да държи публиката в ръцете си

Актрисата за предизвикателствата и приликите с героинята ѝ Анджела

Тъй като е в безсъзнание, Мат няма спомен за полета си във въздуха, но неговият лекар казва, че нараняванията му или липсата на такива подкрепят идеята, че той е бил издигнат в небето, а не издухан по земята, което би довело до в повече повърхностни охлузвания и контузии на тялото, пише UNILAD.

След това мъчително изпитание Мат не крие, че е благодарен, че е жив, затова и започва да ходи на църква по често, което прави и до ден днешен. Той помага на баба си да построи отново дома си, заедно с подземна изба, така че никой от семейството му да няма късмета да счупи неговия рекорд в бъдеще.