От какво имаме нужда, когато навън е студено, от празниците ни делят още седмици и се задава уикенд? От завладяващи истории, които да ни осигурят уют и вдъхновение, каквито са трите книги с авторки жени по-долу.

3 книги за уикенда от Джоана Болури, Холи Касиди и Маги Нокс

3 книги за уикенда (и за Коледа)

Празничното настроение завладява и книгите

"Жените от шато Лафайет"

Сагата на Стефани Дрей е базирана на истинската история на замък в сърцето на Франция и се простира в три различни времена. В края на XVIII в. Адриен дьо Лафайет подкрепя по всякакъв начин каузата на съпруга си, свързана с независимостта на Америка. Тя обаче има отражение и в родната им Франция.

Снимка 645270

Източник: Колаж / Кръг

В началото на Първата световна война американката Беатрис Чанлър купува разпадащото се шато Лафайет и го превръща в приют за деца. Марта Симон не желае да има нищо общо с войната, но нацистката окупация на родната й Франция я принуждава да поеме ролята, отредена й от съдбата.

Изд. Кръг, 29.90 лв.

"Любов във високата трева"

Няма съмнение, че в момента ирландската литература преживява златен период. Доказателство за това са не само безбройните награди на автори от Смарагдовия остров като тазгодишния Букър за Пол Линч. Но и фактът, че дори и сборник с разкази, който няма 200 страници, ни предлага повече концентрирана емоция от някои многотомни истории.

Снимка 645268

Източник: Колаж / Лабиринт

Това е дебютната книга на Клер Кигън, която съдържа 16 кратки разказа. Темите за мечтите, безнадежността, случайната крачка встрани, която има често фатални последици са прекрасно развити и не без основание наречени "диаманти" от списание Esquire.

Изд. Лабиринт, 18.90 лв.

"Завръщане в Тъкачната вила"

Семейната сага на Ане Якобс продължава с четвъртата книга, която проследява историята на тъкачна фабрика в Аусбург. Годината е 1930-а, а Мари и Пол Мелцер изглеждат по-щастливи от всякога, сдобили се и с трето дете.

Снимка 645269

Източник: Колаж / Лемур

Светът обаче е в разгара на икономическа криза, а сянката на нацизма надвисва над Европа. Когато Пол се разболява, управлението на фабриката пада върху крехките плещи на Мари, която трябва да направи всичко по силите си, за да спаси обичаната вила.

Изд. Лемур, 28.90 лв.