Има истории, които ни държат в напрежение и нямаме търпение да разберем какво ще се случи накрая. Има и такива, които ни приютяват в себе си и ни карат да се чувстваме уютно и спокойно. Трите книги от тази седмица са от вторите.

3 книги за уикенда от Тик Нят Хан, Виктор Франкъл и Майкъл Тогис

3 книги за уикенда

Как да оцелеем въпреки всичко

"На запад с жирафите"

Четиво, което ни дава очарователно убежище от ежедневния стрес. Така определят някои читатели книгата на Линда Рътледж. Истинско съкровище за всеки, който обича животните - казват пък други. Историята в нея почива на действителна случка от 1938 г. - докато са превозвани през Атлантическия океан, два жирафа оцеляват като по чудо в разразил се ураган.

Снимка 654678

Източник: Колаж / Лабиринт

Младият Удроу ще трябва да ги превози с камион от Ню Йорк чак до зоопарка в Сан Диего, Калифорния. По пътя си той ще се сблъсква с пъстра сбирка от персонажи, сред които старец с тъмно минало, красива фотографка, първата жена директор на зоопарк, както и двата жирафа, за които Удроу казва: "Имал съм малцина верни приятели и двама от тях бяха жирафи."

Изд. Лабиринт, 21.90 лв.

"Момчетата Бърджис"

Отношенията в едно семейство са извор на безброй истории. А Елизабет Страут, получила "Пулицър" за романа си "Олив Китридж", е доказала, че умее да разкаже неуловимото в тях, да предаде скритите емоции и конфликти, както и променящата се динамика в една наглед проста общност, каквато е едно семейство.

Снимка 654680

Източник: Колаж / Кръг

В центъра на "Момчетата Бърджис" са братята Джим и Боб. Двамата отдавна са напуснали родното си градче в щата Мейн и водят новия си живот в Ню Йорк. Напрежението и недоизказаните травми от миналото им обаче излизат на повърхността, когато в родното им място сестра им Сюзън е изправена пред криза, с която няма как да се справи сама.

Изд. Кръг, 20 лв.

"Семейство Мартен"

Давид Фоенкинос - авторът на финия роман "Деликатност", също се захваща със семейна история, макар и по принуда. Последното, разбира се, е ако приемем, че писателят в книгата му е отражение на самия него. Въпросният писател страда от творческа криза и решава да я преодолее, като разкаже историята на първия срещнат на улицата.

Снимка 654679

Източник: Колаж / Колибри

Това се оказва 80-годишната Мадлен Трико, която с радост го потапя в личния си живот. Когато голямата й любов внезапно заминава за САЩ, Мадлен среща Рене, с когото се омъжва и има две дъщери. Едната е в чужбина, но съдбата на другата и нейното семейство също попада под перото на разказвача.

Изд. Колибри, 20 лв.