На какво е способен човекът, когато се сблъска с екстремни препятствия? Когато е принуден да живее въпреки жестокостите около себе си? Или когато трябва да намери надежда вътре в себе си, за да продължи напред? На тези въпроси дават отговори трите книги от тази седмица.

3 книги за уикенда от Ели Конуей, Колин Хигинс и М.Л.Стедман

3 книги за уикенда (които сме гледали и като филми)

Базирани на филми

"Сърцето на будисткото учение"

Тик Нят Хан е добре познато име за всеки, който се интересува от източна философия. Виетнамски дзен будист, монах, пацифист и писател, той е автор на над 100 книги, в които обяснява принципите на будизма и как те могат да ни помагат във всекидневния живот.

Снимка 653587

Източник: Колаж / Изток-запад

В "Сърцето на будисткото учение" той се опитва да синтезира някои от основните му учения: етирите благородни истини, Благородния осморен път, Трите врати на освобождението, Трите печата на Дхарма и Седемте условия за пробуждане.

Изд. Изток-Запад, 23.90 лв.

"Човекът в търсене на смисъл"

Книгата на психиатъра Виктор Франкъл, оцелял след живота в няколко нацистки лагера, е добре позната на всеки, който се е интересувал от тази част в човешката история. Не толкова мемоари, колкото наръчник за духовно оцеляване, тя защитава тезата, че няма как да избегнем страданието, но може да контролираме начина, по който го приемаме.

Снимка 653588

Източник: Колаж / Хермес

Настоящето издание е адаптирано за по-млади читатели и включва освен спомени за Холокоста, съкратена версия на теорията на логотерапията, избрани писма и речи на Франкъл, хронология на живота му и речник с непознатите думи.

Изд. Хермес, 14.95 лв.

"Екстремно оцеляване"

Майкъл Тогис провежда над 100 интервюта с хора, оцелели при различни видове катастрофални събития, за да изследва човешката издръжливост в екстремни условия. Това е книга за буквалното оцеляване в нечовешки условия. След като описва конкретните случки, довели до катастрофата, авторът обсъжда с оцелелите уроците, които те са получили от нея.

Снимка 653586

Източник: Колаж / Бард

Както и мислената нагласа, и конкретните техники, които те са прилагали в най-трудни моменти и условия, за да оцелеят. "Екстремно оцеляване" включва и анализ на големи предизвикани от човека кастрофи и погрешните решения, довели до тях.

Изд. Бард, 17.99 лв.