Учи ли се от историята си човечеството или периодично повтаря стари грешки, и се върти в повтарящи се цикли? На фона на случващото се по света сме склонни да приемем второто за отговор. Което не ни пречи да обръщаме поглед векове назад с любопитство. Както правят и трите книги за този уикенд.

3 книги за уикенда от Елинор Катън, Силвия Вакари и Мелиса да Коста

3 книги за уикенда

Нови и интригуващи заглавия

"Проблемът Спиноза"

Алфред Розенберг е един от верните хора на Хитлер и идеолог на нацизма. Вярванията му за превъзходството на арийската раса обаче са поставени под съмнение още когато е 16-годишен. В училище е наказан да наизусти пасажи от автобиографията на Гьоте и с ужас установява, че любимият му немски автор е бил завладян от философията на Барух Спиноза - еврейски философ от XVII век.

Снимка 660870

Източник: Колаж / Колибри

През целия си по-нататъшен живот Розенберг не намира решение на "проблема Спиноза", а историята му е преплетана с тази на самия Спиноза, отлъчен от единствената общност, която познава, на 34-годишна възраст заради необичайните си идеи.

Изд. Колибри, 26 лв.

"Клитемнестра"

В последните години новите прочити на древногръцки митове стават все по-актуални. Констанца Касати предлага своя поглед към историята на съпругата на древногръцкия цар Агамемнон и отмъщението, на което тя е готова за всичко, причинено й от него. Клитемнестра е сестра на хубавата Елена, но се гордее най-вече с ума си и вярването, че може да е по-добър владетел от всеки мъж.

Снимка 660869

Източник: Колаж / Сиела

След като убива първия й съпруг и новородения й син, Агамемнон се жени за Клитемнестра, която е принудена да наблюдава безучастно престъпленията и жестокостта му. Когато обаче той принася собствената им дъщеря Ифигения в жертва на боговете, Клитемнестра планира да му отмъсти.

Изд. Сиела, 23 лв.

"Апокрифният живот на Франциск от Асизи"

Романът на Максимилиано Фели разказва за живота на най-почитания светец в Италия - свети Франциск от Асизи, чието име за първи път в историята на папството прие настоящия папа Франциск. Историята ни връща още в ранните години на Франциск, роден в Асизи в богато семейство. Като младеж той не страни от нищо, което влече и връстниците му - извършва престъпления с бандата си, отдава се на разгул и мечтае да е рицар.

Снимка 660868

Източник: Колаж / Персей

След като участва в битка между Асизи и Перуджа, Франциск едва оцелява и внезапно променя живота си. Раздава имуществото си на бедните, помага на най-нуждаещите се, възстановява разрушена църква и живее в бедност. Орденът му обаче събира все повече последователи.

Изд. Персей, 25 лв.