Днес, 22 април, отбелязваме Международния ден на Земята. И тази година той е по-специален, защото се чества за 50-и път. Идеята се ражда през 1970 г. в САЩ. Организатор е сенаторът Гейлърд Нелсън.

Тогава близо 20 милиона американци излизат по улиците, за да заявяват искането си за приемане на екологични закони. Те постигат целта си, а протестът е обявен за най-голямото гражданско събиране в историята на света.

По-късно е създадена и Международната мрежа за Деня на Земята, която днес работи координирано със 193 държави по различни проекти за опазване на климата и околната среда.

Снимка 476740

Източник: Facebook / Earth Day Network

Тазгодишната тема на празника, към която ще са насочени усилията през следващите месеци, е "Действия срещу изменението на климата - огромното предизвикателство на нашето съвремие".

Международният ден на Земята 2020 ще бъде различен от всички останали и защото се случва във време на пандемия. Заради нея всички предвидени събития, които е възможно, преминават в онлайн формат. Тях можем да проследим на сайта на организацията

Ще бъде излъчен тридневен лайвстрийм маратон, в който ще се включат и десетки известни личности, ангажирани с каузата зa опазване на околната среда. Освен това, можем да вземем участие в ежечасните предизвикателства, които организаторите ще отправят, за да даде всеки своя малък принос към планетата.

Снимка 476742

Източник: iStock

Можем да се включим и със споделяне на графики и важна информация в социалните мрежи. Ако свалим приложението Earth Challenge 2020 на смартфона си, ще помогнем за събиране на важни за околната среда данни.

Призивът е да спазваме дистанция помежду си, но не и да се лишаваме от правото на глас. Защото може физически да сме разделени, но благодарение на интернет сме по-свързани от всякога. 

Денят на Земята отново иска да ни мотивира да предприемем смислени действия, да мобилизираме света и да предизвикаме промяна. Защото тя зависи от всеки от нас и от малките и ежедневни стъпки, които правим - като използваме на зелена енергия, като събираме отпадъците си отделно и като компостираме.

Планетата, консумацията на ресурси и достигнали ли сме предела

Планетата е на предела на възможностите си

Какво може да направи всеки от нас

Организаторите се надяват тазгодишният празник да не бъде просто един ден, а "исторически момент, в който гражданите на света ще издигнат обединен призив за креативност, иновации, амбиция и смелост, от които се нуждаем, за да посрещнем огромната климатична криза, която ни предстои".