63-годишната Дилма Русеф определено не е обикновена бразилка и то не само заради българския си произход. Тя е пряма, проницателна и силна. Наричат я Желязната лейди на Латинска Америка, в която се крият надеждите за по-светло бъдеще на 200 милиона бразилци.

За да спечели сърцата им и да постигне победа на президентските избори в Бразилия, на Дилма й се наложило да претърпи драматични трансформации във външния си вид, много от ткоито променят дори и характера й.

При политици политици подобни промени продължават с десетилетия, докато при Дилма били необходими само година и половина, за да се трансформира от строгата и сурова бивша военна в любимката на народа.

Първата стъпка от метаморфозата на Русеф била през април 2009 г., когато тя се подложила на корекция на зъбите. След серия естетични процедури, включително коригиране и избелване, перфектната усмивка била завършена с пластична операция. През декември 2009 г. Дилма си направила лифтинг и блефаропластия (премахване на торбичките под очите и излишъка на кожа от клепачите). Това било необходимо, за да придобие по-младежки вид и да омекоти суровите й черти. Строгостта й вършела работа по време на управлението на предшественика й и наставник Лула де Силва, но била излишна за предстоящия президентски пост.

Всички промени по лицето на Дилма (които никак не са безболезнени) са извършени от дерматоложката Денис Щтайнер, която е предпочитана от жените на политиците в Латинска Америка.

Годината, когато Русеф коригира торбичките под очите си, е изключително тежка за нея. Тя е диагностицирана с лимфома и започва борба с коварната болест. Косата й опада след четири изтощителни курса химиотерапия. „Нося перуки, но се надявам да ги махна в момента, в който косата ми започне отново да расте, защото е наистина дразнещо", казва Дилма на пресконференция през 2009 г.

За щастие тя е достатъчно борбена, за да се вдигне бързо на крака. Когато лошото е зад гърба й, Русеф се решава на нови промени във външния си вид.

Като за начало започва да използва слънцезащитен крем. Наема личен гримьор, който я следва навсякъде, дори и в чужбина и който й налага правилното червило и фон дьо тен за тена на лицето й.

През август 2010 нейният дългогодишен приятел и координатор на кампанията й Фернандо Пиментел ( който в момента е Министър на развитието, индустрията и външната търговия на Бразилия ) води от Сао Паоло в столицата Бразилия коафьорът Челсо Камура. На Камура е възложено да създаде новия имидж на Русеф като кандидат-президент.

Стилистът се спира на прическа, вдъхновена от венецуелската дизайнерка Каролина Ерера. Промяната е приета с желание от Русеф, която винаги е искала да изсветли косата си към светло кестенява. Камура променя и формата на веждите й, като се опитва да омекоти агресивния й поглед.

"Формата на веждите може да направи жената много секси, но и много агресивна. За нейните години, идеята беше да не е твърде секси, но да е с меко излъчване", казва Камура. И досега, на всеки два месеца той посещава Дилма, за да поддържа вида й.

Последната намеса в новия имидж на бразилския президент не е толкова видима, защото е в областта, където Дилма обича да има контрол - дрехите. Тя предпочита определен стил и модният експерт Александър Херчович, който е нает, за да я облича, не успява да я убеди да се отърве от някои елементи и да й наложи по-моден имидж.

Русеф е категорична, че предпочита по-удобно облекло, особено след като качи 6 кг. като последица от химиотерапията. Месец след като е нает, Херчович напуска и пише в страницата си в Туитър: „Нищо, което тя носи, не е правено от мен!"

Липсата на суета при Дилма не е безпричинна. Баща й българинът-емигрант Петър Русев (станал по-късно Педро Русеф) е почитан юрист и строителен предприемач в родния град на Дилма - двумилионния Бело Оризонти. Русеф и съпругата му - детската учителка Дилма Жане Силва учат трите си деца на почтеност и вкус към елегантното.

Като малка Дилма мечтае да стане балерина или да ходи на трапец. Монахините в училището й водели децата в бедните квартали на града, за да видят фрапиращата разлика между богатото малцинство и бедното мнозинство в Бразилия. Дилма си спомня как един ден малък просяк с тъжни очи се приближил към вратата на дома й и тя разкъсала една банкнота, за да му даде половината, без да знае, че не може да направи нищо с половин банкнота.

Бащата на Русеф умира, когато тя е едва 14-годишна, но вече е успял да я въведе в тайнството на книгите и да я запали по романите на Емил Зола и Достоевски. След неговата смърт животът на семейството се променя и Дилма, брат й Игор и сестра й Жана се налага да работят, за да се прехранват. На 16 г. Дилма вече членува във формация, предшественик на Социалистическата партия.

Страстта й към правдата я тласка в неподозирана посока, далеч от сравнително спокойния живот на семейство Русеф. Тя се включва в нелегалната съпротива срещу военната диктатура. Учи се да стреля и да борави с експлозиви. Заедно с втория си съпруг Корлуш Араужо основава групата "Палмарес". Две години по-късно ръководи обир на бижута за 2.5 млн. долара от дома на бивш губернатор. Арестувана е, измъчвана е и лежи в затвора близо две години.

Това я променя из основи. Затворът я прави силна, брутална и целеустремена, което няма как да не се отрази й на излъчването й./Lifestyle.bg

Дилма Русеф на кръщенето на внука си Габриел с дъщеря си Паула и зет си. Майка й Дилма Жане Силва също се вижда на снимката