Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп изглежда забрави името на собствената си съпруга. Той допусна грешка, на базата на която един експерт предупреждава, че е "първи признак" на деменция. Докато изнася реч на Conservative Political Action Conference, 77-годишният Тръмп приветства съпругата си от 18 години, като след това нарича Мелания "Мерседес".

Когато Доналд Тръмп започне да продава маратонки

Когато Доналд Тръмп започне да продава маратонки като топъл хляб

Какво е финансовото положение на бившия американски президент

Той казва: "О, вижте тази Мерседес, много е добра." Гафът привлича широко медийно внимание, тъй като дискусиите относно паметта както на Тръмп, така и на президента Джо Байдън нарастват преди изборите през ноември.

Тъй като и двамата мъже са изправени пред въпроси дали просто не са твърде стари, за да бъдат отново президенти, един политически професор казва, че когнитивният спад на Тръмп е "по-очевиден" от този на Байдън.

Снимка 655103

Източник: GettyImages

Пол Куирк, професор по политология в Университета на Британска Колумбия в Канада, казва пред Newsweek как сивата коса и бръчките на Байдън са били мишени за атаки на републиканците.

"От гледна точка на кампанията, възрастта на Байдън трябва да е по-малък проблем от по-очевидния когнитивен упадък на Доналд Тръмп, проявяващ се в неясен говор и груби, повтарящи се грешки в предизборните митинги след митинги."

Принц Хари възмути и Доналд Тръмп - какво коментира кандидатът за президент

Заканата на Доналд Тръмп към принц Хари

Старата вражда ръжда не хваща

Куирк смята, че Байдън ще се оправи, ако бъде преизбран по-късно тази година и възрастта му няма да "компромитира представянето му като президент".

"Той беше, ако не друго, изненадващо ефективен от гледна точка на политиката", казва Куирк. Metro oбаче припомня, че е изготвен доклад на специалния прокурор, който привлича вниманието към "проблемите с паметта" на Байдън, като се цитират случаи, в които лидерът на демократите бърка дати и дори забравя кога е бил вицепрезидент.