Човек може и да не е попадал на поемата на американската авторка Камил Реинвил от 2017 г. "Be A Lady They Said" ("Бъди дама, казват"), но няма как да не е видял видеото, публикувано от списание Girls Girls Girls. То се появи тази седмица, а в него Синтия Никсън, която всички познаваме от "Сексът и градът", чете именно написаното от Камил.

Клипът е невероятно добро попадение и истинско послание за трудностите пред една жена в днешно време. А противоречията в налаганите от обществото норми изпъкват толкова силно, когато са изброени последователно, че карат всички ни да се замислим. Поставят и въпроса защо изобщо трябва да бъдат налагани "на една дама".

"Не показвай раменете си. Прикрий се. Остави нещо на въображението. Облечи се скромно. Не бъди изкусителка. Мъжете не могат да се контролират. Мъжете имат нужди. Изглеждаш старомодно. Отпусни се. Покажи малко кожа. Изглеждай секси. Прекалено си облечена. Прекалено си съблечена. Бъди дама, казват", с тези думи започва видеото.

Часове след публикуването на клипа, той беше споделен хиляди пъти и предизвиква много реакции заради феминисткото си послание. Послание, което критикува социални норми, между които и тази жените да трябва да съобразяват външния си вид с това, което мъжете около тях изискват.

"Заличи стриите. Стегни корема. Увеличи устните. Сложи ботокс на бръчките. Изглеждай естествено. Бъди себе си. Бъди истинска. Бъди уверена. Стараеш се прекалено много. Мъжете не харесват момичета, които се стараят прекалено много", продължава да изрежда Синтия Никсън.

Борбата за равенство между половете не е чужда на Синтия Никсън, която е активна защитничка както на правата на хомосексуалните, така и на други обществени каузи. Може би и затова думите, написани от Камил Реинвил, имат още по-силно и въздействащо послание, изречени от нейните уста.

"Не излизай самa. Не осъществявай контакт с очите. Не изглеждай лесна. Не привличай вниманието. Не закъснявай. Не прави мръсни шеги. Не се усмихвай на непознати. Не излизай през нощта. Не вярвай на никого. Не казвай "да". Не казвай "не". Просто бъди дама, казват", завършва посланието си Синтия Никсън.