Още през 2019 г. целият китайски народ изрази възмущението си от деветия филм на Тарантино "Имало едно време в Холивуд", който пък взе два Оскара. Причината - във филма героят на Брад Пийт - Клиф Буут, побеждава кунг-фу иконата от 70-те години - Брус Лий. В образа на прочутия гуру на бойните изкуства влиза актьорът Майк Мох.

Дъщерята на легендарния Брус Лий - Шанън Лий, също не остава доволна от видяното. Защото според сценария баща й е арогантен човек, който твърди, че може да "осакати" боксьора Мохамед Али.

Тогава Тарантино реагира бързо и застана зад образа на своя персонаж с твърдението, че Лий е "арогантен тип". Миналата година Шанън сподели, че филмът му е създал трайно негативно впечатление за баща й в съзнанието на цяло едно поколение.

И тъкмо си мислехме, че враждата е отшумяла, когато скорошно участие на Тарантино в подкаста на Джо Роугън отново предизвика гнева на Шанън Лий. Между другото, дъщерята на Брус Лий също не е случайна. Тя е на 52 години, актриса, учител по бойни изкуства и бизнес дама.

По принцип целта на въпросното интервю с Тарантино е била той да разкаже подробности относно първия си едноименен роман по филма Once Upon a Time in Hollywood, който излезе наскоро.

Брад Пит, Куентин Тарантино и кога излиза първият му роман "Имало едно време в Холивуд"

Какво разкрива Тарантино за Брад Пит

Подробности за романа му по "Имало едно време в Холивуд"

На въпрос за противоречията около представянето на Лий, режисьорът казва: "Разбирам, че дъщеря му има проблем с това, това е нейният "ш...н" баща, разбирам това, но всеки друг...". И тук вече става груб и визира недоволните критици, които директно псува.

Три дни по-късно Шанън отвръща на удара.

"Макар да съм благодарна, че господин Тарантино толкова щедро призна на Джо Роугън, че може да изпитвам чувства към образа на баща ми, аз също съм благодарна за възможността да изразя следното: наистина съм уморена от белите мъже в Холивуд, които се опитват да ми кажат кой е Брус Лий", цитират Шанън от Hollywood Reporter.

"Имало едно време в Холивуд", HBO GO и как да гледаме деветия филм на Куентин Тарантино у дома

Холивуд ни идва на крака

Как да гледаме "Имало едно време в Холивуд" у дома

Дъщерята на екшън иконата продължава коментара си в същия дух: "Омръзна ми да слушам от бели мъже в Холивуд, че той е бил арогантен и задник, когато те нямат представа и не могат да разберат какво е било нужно, за да се работи през 60-те и 70-те години в Холивуд като китаец с акцент."

Вероятно е права. Напоследък все повече звезди се оплакват от същото.