Чарлз и Камила вече официално - пред народа си и пред бог, са крал и кралица на Великобритания. Тържествената церемония по коронацията в Уестминстърското абатство отмина, а днес, 7 май, предстои концертът край замъка Уиндзор.

Как протече тържествената церемония по коронацията на крал Чарлз и кралица Камила

Да живее крал Чарлз

Коронясаха новите британски крал и кралица

Не цялото внимание обаче беше насочено към краля и кралицата. На всички беше любопитна появата на принц Хари - първото му идване в родината след излизането на автобиографията му "Резервният", в която той хвърли доста обвинения към семейството си.

Хари пристигна в петък сам, без съпругата и децата си, присъства на двучасовата церемония, след което директно взе такси до летище Хийтроу, откъдето отлетя обратно за Калифорния. Източници на ВВС твърдят, че той така или иначе не е бил поканен да се появи на балкона на Бъкингамския дворец.

С принцеса Йожени и съпруга й

Източник: GettyImages

С принцеса Йожени и съпруга й

Още от преди седмица бяха ясни намеренията му да направи всичко възможно, за да се прибере в САЩ в същия ден - 6 май, когато синът му Арчи навършва четири години. Хари потвърди това и пред Джак Бруксбанк, съпруг на принцеса Йожени, която е негова първа братовчедка.

анкета

Ще промени ли коронацията на Чарлз мнението ви за него?

Виж резултати

Да, вече официално е крал 13.5%

Не, пак не го харесвам 46.5%

Кой въобще го интересува тази коронация 17.4%

За мен няма никакво значение 22.7%

Малко преди церемонията тримата разговарят, а на въпрос на Джак докога ще остане, Хари отговаря: "Тръгвам директно за летището". Думите са разчетени от четец на устни.

С принцеса Беатрис и съпруга й

Източник: GettyImages

С принцеса Беатрис и съпруга й

Освен с Йожени и Джак, другите хора от семейството си, с които принцът разговаря за краткото си време в Лондон, бяха принцеса Беатрис и нейния съпруг Едоардо Мапели Моци. За разлика от погребението на Елизабет Втора, когато седеше директно зад баща си, сега мястото на Хари беше чак на третия ред.

Снимка 617170

Източник: GettyImages

Така беше отдалечен от брат си Уилям, принц на Уелс, през ред. Списание People коментират, че двамата братя не са разменили нито една дума помежду си по време на коронацията. А най-вероятно и по време на целия престой на Хари в Лондон.