Откакто Академията раздава Оскарите от 1929 г. насам за всеки актьор е истинска мечта да се сдобие със златна статуетка. И всяка година е нов шанс за онези, които все още не са се докоснали до нея.

Оскари 2024 - ето кои са номинираните

Eто и кои са номинираните за Оскари 2024

Церемонията по раздаването на наградите е през март

Интересно е, че всъщност има доста холивудски знаменитости, на които наградата от Академията липсва в колекцията им. Някои от тях дори не ни вярва, че са били пренебрегнати, и то дори по няколко пъти. Ето десет такива примера, подбрани от USA Today.

Колин Фарел

Неговата първа голяма роля е през 2002 г. в "Специален доклад", където си партнира с Том Круз. Оттогава Колин Фарел е доказвал забележителния си талант във филми като черната комедия "В Брюж", както и криминалния екшън "Маями Вайс".

Снимка 609193

Източник: GettyImages

И не само че досега не е печелил нито един Оскар, но и първата му изобщо номинация за наградата е едва от миналата година, за участието му в "Банишите от Инишерин".

Скарлет Йохансон

2019 г. несъмнено е Оскаровата година на Скарлет Йохансон, която тогава получава цели две номинации - една за главната си роля в "Брачна история" и една за поддържаща в "Джоджо Заека".

Снимка 652988

Източник: GettyImages

Въпреки това обаче актрисата остава без спечелена статуетка и оттогава насам не е била номинирана отново.

Оскари 2024 - още 11 причини да гледаме церемонията по награждаването

Още 11 причини да гледаме Оскарите тази година

Рекордни номинации и "цветни" номинирани

Антонио Бандерас

Той също е номиниран за Оскар през 2019 г. Тогава за участието си в "Болка и величие" Антонио Бандерас е номиниран за първи път от Академията, но наградата за главна роля му се изплъзва.

Снимка 629209

Източник: GettyImages

За Златен глобус пък актьорът е номиниран доста повече - цели пет пъти, но за съжаление отново без спечелено отличие.

Джони Деп

Номинациите му за Оскар са три - и то все за главни роли. Първата е от 2004 г. за "Карибски пирати: Проклятието на черната перла", втората идва още на следващата година за "Пътят към Невърленд", а третата е от 2008 г. за участието му в "Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийд".

Снимка 620316

Източник: GettyImages

За нито един от тези филми обаче Джони Деп не печели Оскар. И до днес той остава без награда от Академията.

Мишел Пфайфър

Определено е изненадващо, че тя не е печелила Оскар досега. Изненадващо е дори, че е била номинирана едва три пъти. Очевидно от Академията я харесват само в по-старите ѝ филми.

Снимка 630646

Източник: GettyImages

През 1989 г. я номинират за поддържаща роля в "Опасни връзки", а след това вече и за главна роля - година по-късно за "Знаменитите Бейкър Бойс", а през 1993 г. за Love Field.

Уилем Дефо

Той е номиниран четири пъти за Оскар, като за първи път това се случва още през 1987 г. за поддържащата му роля във филма "Взвод". Следващите му номинации са от 2001 г. за "Сянката на вампира" и от 2018 г. за "Проектът Флорида", отново за поддържаща роля.

Снимка 656448

Източник: GettyImages

За първи път Уилем Дефо се бори за статуетка за главна роля с участието си във "Ван Гог: Пред портите на вечността" през 2019 г. След всички четири номинации обаче той си остава без награда.

Том Круз

Той е известен с екшън филмите си, а продължението на култовия "Топ Гън" от 1986 г. - "Топ Гън: Маверик" дори получи номинация за Оскар за най-добър филм.

Снимка 646595

Източник: GettyImages

Освен така популярните си адреналинови роли обаче, Том Круз има и такива в драматични филми като "Роден на четвърти юли", "Джери Магуайър" и "Магнолия". И въпреки че за всички тях е номиниран от Академията, в крайна сметка не успява да пребори конкуренцията и не получава статуетка.

Наоми Уотс

Първата ѝ номинация за Оскар идва още през 2004 г. за главната ѝ роля в криминалния трилър "21 грама". Девет години по-късно получава и втората си номинация, отново за главна роля - този път в приключенския трилър "Невъзможното".

Снимка 656453

Източник: GettyImages

Все още обаче Наоми Уотс явно не е успяла да впечатли Академията достатъчно, за да грабне най-сетне статуетката.

Робърт Дауни Джуниър

Тази година той отново ще тръпне в очакване дали най-после ще спечели така мечтания Оскар, след като за участието си в "Опенхаймер" е номиниран за трети път в кариерата си.

Снимка 300824

Източник: GettyImages

Преди това му се изплъзва наградата за превъплъщението като Чарли Чапли в "Чаплин" от 1993 г., както тази за поддържащата му роля в "Тропическа буря" от 2009 г.

10-те най-високо оценени филма, получили Оскар

10-те най-високо оценени филма, получили Оскар

Повечето са отпреди десетилетия

Самюъл Л. Джаксън

Над 100 са филмите с негово участие и предвид това ни е доста трудно да повярваме, но това е самата истина - номинациите за Оскар в цялата му кариера са едва... една.

Снимка 534283

Източник: iStock

А оттогава вече е минало и много време. През 1995 г. Самюъл Л. Джаксън е номиниран за участието си в култовия "Криминале".