Бебето на принц Хари и Меган Маркъл е най-коментираното в целия свят. И така ще бъде поне още няколко дни. Докато еуфорията около раждането на новия кралски наследник все още не е преминала, обръщаме внимание към няколко факта, които са не по-малко важни от това какво име са избрали херцогът и херцогинята за своя син.

Наследникът на Хари и Меган може да се определи като уникален случай за британския кралския двор. И причините са няколко.

Започваме с обявяването на новината за раждането на бебето. Още когато преди един месец Хари и Меган си направиха отделен профил в Instagram, бяхме почти напълно сигурни, че оттам и ще разберем за щастливото събитие. Така и стана. 

След като от Бъкингамския дворец съобщиха, че раждането е започнало, новината за новия кралски наследник бе публикувана първо в профила на херцога и херцогинята на Съсекс в социалната мрежа, а след това при вратите на двореца в английската столица бе поставено официалното уведомление за събитието. Глашатай разгласи вестта и пред портите на замъка Уиндзор.

Снимка 421957

Източник: GettyImages

Подобен начина на действие встрани от протокола не сме виждали досега. Никак не е за подценяване и фактът, че раждането премина без тълпи от фенове, които блокират улици пред болници и създават истинска истерия. Тук вълнението бе по-скоро в интернет и в очакването на новината. 

Меган Маркъл роди

Меган Маркъл роди

Какво знаем за кралския наследник

Скоро след това, развълнуваният принц Хари се появи в двора на Уиндзор пред екипа на Sky News, за да изрази първичните си емоции след раждането. Подход, който много приляга на младото семейство, но не е типичен за кралския двор. За разлика от Хари, принц Уилям се появи за първи път пред камери с Кейт и бебето и при трите раждания.

Бебето на Хари и Меган, чието име все още не знаем, е прецедент в кралския двор, защото се ражда с двойно гражданство - английско и американско. Това е така, защото майка му е американка. И ако тя може да откаже от американския си паспорт и да стане поданик само на короната, то за да направи същото синът й трябва да изчака да навърши пълнолетие.

Принц Хари, Меган Маркъл, бъдещото им бебе и проблемите с американските закони

На кого ще е длъжник бебето на Хари и Меган

И защо случващото се е поредният прецедент

Бебе Съсекс, както самите Хари и Меган наричаха сина си още преди раждането, е и единственият член на британския краски двор, който има афро-американски корени (по линия на майката на Маркъл) и е представител на две раси. 

Това прави кралския наследник важен знак за либералния път, по който е поело кралското семейство. Именно децата от смесени бракове са най-бързо нарастващото етническо мнозинство във Великобритания. А дворецът е в крак с тази тенденция след дълги години поддържане на идеята за чиста кралска кръв, пише Daily Mail.

Принц Хари, Меган Маркъл, новороденият им син и първите реакции след раждането

Истерията по новото кралско бебе

Кой и как поздрави щастливите родители

Дори и бебето на Хари и Меган да не получи титлата "принц" веднага след раждането си, то няма да може да избяга от нея, когато принц Чарлз застане начело на короната. По правило, внуците на краля и кралицата задължително са принцове.