Преди около година Селин Дион отложи световното си турне заради влошено здравословно състояние. Тогава разбрахме, че тя страда от синдрома на скования човек. А в последните месеци научаваме все нови подробности за това как живее с тази диагноза, но доста рядко виждаме певицата на публични места.

Завръщането на Селин Дион на червения килим след диагнозата

Завръщането на Селин Дион на червения килим след диагнозата

Певицата бе придружена от най-големия си син на специално събитие

Изглежда обаче това, което е споделила до този момент, е само малка част от случващото се с нея. А цялостната картина избра да покаже в документалния филм I Am: Celine Dion, чиято премиера беше тази седмица. Тя се появи на събитието и не успя да скрие сълзите си от бурните аплодисменти, които прозвучаха след финалните надписи. А нейна подкрепа в този момент бе синът й Рене-Чарлз Анджелил.

В продукцията на Amazon Селин Дион разкрива как изглежда ежедневието й с болестта, за която вероятно мнозина не знаят достатъчно. В по-голямата част от 100-минутния филм певицата е без грим с вързана коса, за да се допринесе към търсената непринуденост и в никакъв случай режисираност на кадрите.

В един момент я виждаме по пижама в луксозното й имение в Лос Анджелис, а в следващия отново е в медицинско заведение за поредната терапия с кръвна плазма. Често си позволява да плаче пред камерите заради несправедливостта рядкото неврологично заболяване да вземе за "заложник" нейното тяло и нейния глас и така да я лиши от възможността да прави това, което й доставя най-голямо удоволствие - да пее и да бъде на сцената.

Режисьорът Рене Тейлър обяснява, че не е направила този филм, за да спечели симпатии към певицата, но, според нея, е невъзможно това да не се случи. Със сигурност някои сцени предизвикат и съжаление, и тъга, а може би и сълзи.

Като тези, в които виждаме как Селин Дион два дни се бори с гласа си в звукозаписното студио, за да звучи той, както на нея й се иска. И това е първият й опит от две години насам. 10 минути по-късно я виждаме да прави обичайните си упражнения по разтягане със своя физиотерапевт, когато получава спазми в цялото тяло - поредната тежка проява на синдрома на скования човек, обяснява USA Today.

Тя не може да говори, тялото й е буквално сковано, очите й са широко отворени, без да може да мига, а само устните й леко потреперват. Тогава охрана й я вдига, поставя я да легне и й впръскват специален назален спрей за освобождаване на блокиралите мускули. А когато коментират с режисьора дали тези смущаващи кадри да бъдат включени във финалната версия, певицата няма никакви колебания, защото знае, че само така хората наистина ще разберат що за коварна болест е това.

I Am: Celine Dion я показва не само в светлината на нейното здравословно състояние, но и като личност - мила и ярка, обича често да преиграва и да се държи глуповато и трудно може да завърши едно изречение, без да започне да си припява.

Акцентира се и върху нейното семейство и това как здравето й се отразява и на най-близките до нея. Включени са и ценни кадри от семейния архив като например видео, на което виждаме покойния й съпруг Рене Анджелил да реже пъпната връв на вина им Рене-Чарлз.

Две години след диагнозата - с какви последствия се бори Селин Дион

Две години след диагнозата - с какви последствия се бори Селин Дион

Певицата страда от рядко автоимунно заболяване

Друг важен акцент от документалния филм е посланието, че Селин Дион никога няма да се предаде. Въпреки че може да си позволи да не излиза повече на сцената и да се отдаде на почивка, за нея е от съществено значение да възвърне отново гласа си - иначе не би се чувствала себе си. "Ако не мога да тичам, ще ходя. Ако не мога да ходя, ще пълзя. Но няма да спра", категорична е тя.