Новак Джокович изпраща една повече от успешна година, след като спечели почти всички титли от големи турнири, както и близо 17 милиона долара от наградни фондове, с което отново застана на върха в мъжкия тенис. А преди края на 2023 г. сръбският тенисист даде откровено интервю, в което говори за спорта и за своите колеги.

Карлос Алкарас срещу Новак Джокович - признанието на испанеца за превъзходството на сърбина след Nitto ATP

Признанието на Алкарас за превъзходството на Джокович

Ето какво заяви испанецът след Nitto ATP

Тази година определено бе и годината на Карлос Алкарас. Младият испанец направи огромен пробив в Големия шлем, а най-голямата му победа определено е тази срещу Ноле. Попитан дали смята, че му е време да се пенсионира, сърбинът казва, че неизменно новите попълнения в света на тениса го карат да си задава този въпрос.

Засега обаче Джокович е на мнение, че щом продължава да печели титли, значи не му е време да се оттегля от големия спорт. Но знае, че този момент все някога ще дойде в близкото бъдеще, защото вече е на 36 години.

Снимка 645897

Източник: GettyImages

На този етап обаче младите му колеги като Карлос Алкарас, които са "гладни" и "вдъхновени" да играят срещу него по най-добрия начин, успяват да събудят в Ноле "звяр". Освен това го карат да промени стила си на игра, в което, според него, няма нищо лошо, защото му е допълнителна мотивация.

За дългите си години на корта и стотиците изиграни мачове сърбинът е станал повече от успешен не само с ракетата в ръка, но и в това да разбира емоционалното състояние на своите противници - дали дишат учестено, дали се потят повече от обикновеното, дали са прекалено притеснени.

Снимка 645895

Източник: GettyImages

Сръбският тенисист знае добре, че психиката е от решаващо значение за всяка една победа. И тя не е подарък, а резултат от усилена работа. Самият той не крие, че се срамува от някои свои прояви на корта, като това да чупи ракетите си, но с постоянство е успял да се научи да се владее, предава CBS News.

Днес Новак Джокович не се притеснява да си признае и че никога не е бил приятел с Роджър Федерер и Рафаел Надал. Но за него не е късно за това и е готов да поправи ситуацията. Между тримата, които доскоро бяха най-големите в света на тениса, имаше сериозно съревнование, но сега Федерер е в пенсия, а скоро и Рафа ще последва примера му.

Григор Димитров, Новак Джокович и кой е спечелил най-много пари от наградни фондове в тениса

Колко е спечелил Григор Димитров от тениса

До момента от наградни фондове

Затова вече няма какво да делят и Ноле, който винаги е изпитвал голямо уважение към тях, се надява да успеят да седнат на една маса. Но най-вероятно това ще се случи когато и тримата станат бивши тенисисти.