От няколко месеца в "Откраднат живот: Анатомия на гнева" гледаме Неда Спасова като младата и амбициозна сестра Кая Райкова. Лесно можем да кажем, че образът ѝ е събирателен за онези млади хора, които искат да успеят и да покажат - и на себе си, и на света, че могат повече.

Но Неда и в живота е такава. В него вдъхновение тя открива именно в успелите, мъдри и целенасочени хора. А когато става въпрос за работа, мотивацията ѝ идва от добрите филми и хубавите представления.

Смята, че е "страшно откровена" - дотолкова, че е способна да поведе човека в себе си на вътрешна борба с актрисата. Не обича и да лъже както хората, така и самата себе си.

Снимка 391910

Източник: Instagram / Фотография Владимир Карамазов

Но Неда е и доста притеснителен човек, "нищо че излъчва увереност и самочувствие". Истински хамелеон, защото понякога може да е "голямо бебе", а понякога - "мъдра жена."

Чувствителна, борбена и искрена - такава я познаваме от ролята ѝ в шестия сезон на "Откраднат живот". Точно така тя описва и човека Неда Спасова. Нищо че не всички оценяват тези нейни качества. И допълва, че с трите си пати, защото "хората често бъркат чувствителността със слабохарактерност".

Каква тогава е анатомията на гнева? "На мен ми се струва една - липсата на любов прави човека гневен, зъл и отмъстителен."

Тук късаме връзката с човека Неда Спасова и концентрираме вниманието си върху актрисата. Да, кариерата ѝ може и да е в самото начало, но тя не би се поколебала и за миг, ако получи предложение да се снима във филм от Кристофър Нолан, Дейвид Финчър, Тим Бъртън или Ларс фон Триер. И няма нужда да посочва аргументи за този избор.

Как участието в "Откраднат живот: Анатомия на гнева" помага да се развивате и усъвършенствате като актриса? 
Сериалът дава възможност на много млади и непопулярни лица да покажат и развият уменията си. Аз съм едно от тези лица, макар и не съвсем млада.

Ритъмът и оборотите, на които се работи в "Откраднат живот", дисциплинират и учат бързо да "потъваш" в проблемите на героя си. А това е изключително важно за актьора - да може бързо да мобилизира съзнанието си за достоверно пресъздаване на един персонаж.

За трите месеца, в които снимам, научих доста неща и знам, че имам още какво да уча, но това е една голяма крачка в развитието ми като актриса.

В сериала работите с Владо Карамазов, Юлиан Вергов и Владимир Пенев. Какво научихте от всеки един от тях?
Голяма късметлийка съм, че мога да си партнирам точно с тези мои любими актьори! През годините съм следяла работата им и на сцена, и на екран, а сега имам възможността да работя с тях. Те са най-вече добри хора и прекрасни колеги. Страшно отговорни, винаги подготвени и с правилната доза самочувствие, което за актьорите е много важно.

Юлиан Вергов си пише неща за всяка сцена, за отношенията на героя му с другите, докъде са стигнали, какво са си казали - нещо, което директно си откраднах от него, защото установих, че самата аз имам подобна нужда.

Владо Пенев е човек, който с лекота влиза в емоционални настроения, и това много ме впечатли. И все още не знам как става. Предполагам, че опитът, който има, и усилията, които полага, са създавали този страхотен резултат.

Владо Карамазов пък е човек, който играе с абсолютна лекота и никакви притеснения. Или поне на мен така ми изглежда. С него имах доста забавни сцени, защото Владо е човек с огромно чувство за хумор, а работата с него даже не бих я нарекла работа, а удоволствие.

Къде още може да ви гледаме?
В телевизията на този етап в оставащите епизоди на "Откраднат живот: Анатомия на гнева".
В Театър "София" играя в постановките "Закачане", "Тирамису" и "Франкенщайн". А в Театрална работилница "Сфумато" в "Бесове" и "Арабска нощ".