Пътят на Наоми Кембъл към успеха, оказва се, е бил постлан с редица препятствия - до голяма степен заради цвета на кожата ѝ. 53-годишната кралица на модния подиум разказва за тъмната страна на триумфалната си модна кариера в епизодите на новия документален филм на Apple TV+ The Supermodels.

The Supermodels - Синди Крауфорд, Наоми Кембъл, Кристи Търлингтън и Линда Еванджелиста заедно за Apple TV+

Какво събра супермодели от 90-те години накуп

Поглед назад във времето

Филмът проследява издигането на Наоми до световна известност, наред с колежките ѝ Кристи Търлингтън, Линда Еванджелиста и Синди Крауфорд - които също споделят своите истории от 80-те и 90-те години на миналия век.

Кембъл, която е израснала в афро-ямайско семейство във Великобритания, си спомня, че от ранните си детски години е преживявала моменти на расизъм, но споделя и, че те не са ѝ повлияли толкова, докато не се е преместила в САЩ, за да се занимава с моделство.

Нещата обаче се променят, когато Кембъл се премества в Ню Йорк. Тя разказва, че майка ѝ я е предупреждавала за расизма в Америка и основно за предразсъдъците в южната част на страната. "Започнах да разбирам, че от културна гледна точка ще трябва да работя много усилено, за да се почувствам приета", спомня си моделът. "Нямаше как да се върна вкъщи с подвита опашка. И затова се стремях към все повече и повече."

Все пак на Наоми Кембъл никак не ѝ е било лесно да се приспособи към живота на ново място като чернокожа жена. "Много пъти протягах ръце по улиците на Ню Йорк, а такситата просто прелитаха покрай мен", споделя тя. "А ако това го направеше Кристи (Търлингтън), те веднага спираха. Тя просто трябваше да се изправи пред мен, за да ми вземе такси, което да ме откара до работа".

Кембъл и Търлингтън живеят заедно известно време и така изграждат силна връзка помежду си. Кембъл дори споделя, че Кристи Търлингтън (54 г.) и Линда Еванджелиста (58 г.), които с обич нарича свои сестри, винаги са се застъпвали за нея, когато е срещала дискриминация.

"Наоми невинаги беше ангажирана да участва в шоутата", споделя Еванджелиста. "Не разбирах. Мислех, че Наоми е изключително красива, тя имаше много по-раздвижено тяло от мен, много по-добра стойка. Затова казвах на продуцентите: "Ако не я включите, и аз няма да участвам."

Кембъл оценява с днешна дата подкрепата на Линда, споделяйки дори, че тя и и Кристи понякога дори "абсолютно са се излагали" заради нея, нещо, което я е крепяло в най-трудните дни и моменти.

Victoria’s Secret с Наоми Кембъл, Жизел Бюндхен, Емили Ратайковски, Хейли Бийбър в новата си кампания

Наоми Кембъл по бельо на 53

Със сигурност може да си го позволи

И въпреки че Наоми Кембъл преживява редица трудности, тя все пак успява да се превърне и утвърди като един от най-влиятелните модели в света. Тя е първата чернокожа, която се появява на корицата на списание Vogue, през август, 1988 г. и първата, която открива ревю на Prada през 1997 г. Участвала е в многобройни кампании за красота и днес все още е неизменна част от модната индустрия, пише US Magazine.