Покрай Платинения ѝ юбилей тази година образът на кралица Елизабет изглежда почти идиличен. Зад живота в дворци, почестите и постоянното внимание на поданиците обаче се крият и някои не толкова бляскави подробности.

Кралица Елизабет, оставката на Борис Джонсън, Принципите Ласелс и какви са правомощията на монарха

Каква е ролята на кралицата в оттеглянето на Борис Джонсън

Историята ни води 70 години назад

Като например, че кралицата се ползва с имунитет спрямо над 160 британски закона. Те варират от нарушаване на екологични разпоредби до права на работниците и пълна неприкосновеност на случващото се на територията на всичките кралски имоти.

От вестник Guardian, които са провели мащабно проучване за имунитета, с който се ползва Елизабет, припомнят случай от 2007 г., когато лесничей в природния резерват Дерсингам Бог в Норфолк отива да наблюдава прибирането на два полски блатара - застрашена във Великобритания птица.

Замъкът Сандрингам и околния парк

Източник: iStock

Замъкът Сандрингам и околния парк

На свечеряване обаче се чуват изстрели и двата блатара падат на земята. Изстрелите са дошли от Сандрингам - вилата на кралицата до резервата, където тогава 23-годишният принц Хари и негов приятел са излезли да ловуват.

От подадения сигнал към Natural England - организацията, която управлява резервата, и полицията не следва нищо. Защото за да разследват случилото се, те трябва да получат разрешение да влязат в Сандрингам от кралицата.

Снимка 580966

Източник: iStock

Разследването на Guardian показва още, че са приети десетки закони, които забраняват на полицията да влиза в частните имоти на Елизабет без нейно съгласие и да разследва престъпления, които варират от ловуване на застрашени видове до замърсяване на околната среда с пестициди, ползвани в Сандрингам.

Подобна привилегия не притежава никой друг собственик на земя във Великобритания, уточняват от изданието. И пояснява, че британското правителство и Бъкингамският дворец са отказали да коментират в детайли изключенията от закона, направени за кралицата.