Тази седмица не се оказа много приятна за краля на Нидерландия. Защото през нея беше потвърдено, че дядото на Вилем-Александър принц Бернард е бил член на NSDAP, по-позната като партията на Хитлер.

Кралица Максима на Нидерландия и сериалът Máxima Zorreguieta: Motherland

Още една кралица се сдобива със сериал

Какво ще научим за Максима Нидерландска

Бернард, който е немец и се жени са нидерландската принцеса Юлиана през 1937 г., многократно е отричал през годините да е членувал в Германската националсоциалистическа работническа партия. Членската му карта обаче беше намерена в архивите на двореца, а правителството на Нидерландия потвърди автентичността й.

Още през 1996 г. изследовател от Нидерландския институт за изследване на войната твърди, че е открил копие на картата в архивите на американски университет, пишат ВВС. До смъртта си през 2004 г. обаче принцът отрича да е притежавал такава.

"Мога да се закълна с двете си ръце върху Библията, че не съм нацист", казва той в интервю, което е публикувано малко след смъртта му. Той обаче признава, че в младежките си години е членувал в две организации, свързани с Хитлер - Sturmabteilung и Schutzstaffel, защото не е имал друг избор.

След като Юлиана става кралица през 1948 г. Бернард става принц-консорт. Журналистът Ян Торп коментира пред ВВС, че скорошното разкритие ще е шок за холандците, особено за онези, взели участие в съпротивата.

"Принцът не е имал друг избор, освен да отрича членството си в клуба на врага - клуб, който е разрушил страната и е изпращал хора в концентрационни лагери", допълва Торп. Кралица Юлиана и Бернард са родителите на Беатрикс - кралица на Нидерландия до 2013 г. и майка на настоящия крал Вилем-Александър.