Днес Уди Алън празнува 82-ия си рожден ден. Знаменитият кинорежисьор, естествено, се поздравява с премиерата на последния си филм "Въртележка", която ще се случи именно днес, но в САЩ. 

Кейт Уинслет се качи на въртележката на Уди Алън

Кейт Уинслет се качи на въртележката на Уди Алън

Актрисата и режисьорът работят за първи път заедно

В България лентата ще има премиера в рамките на фестивала "Киномания". Прожекцията ще бъде 17 декември в зала 1 на НДК.

Снимка 326652

Източник: GettyImages

"Въртележка" (Wonder Wheel) разказва историята на четирима герои, чиито съдби се преплитат сред блъсканицата в увеселителния парк на Кони Айлънд (Ню Йорк) през 50-те години на миналия век. В ролите са Кейт Уинслет, Джъстин Тимбърлейк, Джуно Темпъл, Джим Белуши и др. Филмът е заснет от Виторио Стораро. Историята е драматична, а във филма има много страст, насилие и измяна, ситуирана сред колорита на Кони Айлънд от 50-те години. (виж трейлъра по-долу)

10 филма на Уди Алън

10 филма на Уди Алън

Режисьорът скоро празнува 82 години

Уди Алън е един от най-продуктивните режисьори - на сметката му има близо 50 авторски филма. Освен че е сценарист, той и играе в немалка част от тях.

Защо никой не задава неудобни въпроси на Уди Алън?

Защо никой не задава неудобни въпроси на Уди Алън?

Големият режисьор беше обвинен в сексуално посегателство от доведената си дъщеря

Името му, освен с филми, се свързва със секс скандали. След шумната раздяла с Миа Фароу в началото на 90-те, през 1997 г. той се жени за осиновената дъщеря на Фароу - корейката Сун-И Первин, с която е и до днес. В годините на раздор с актрисата валят обвиненията, че Алън е имал връзка с непълнолетното по това време момиче. 

Снимка 326655

Източник: GettyImages

Тежък кръст дойде и от дъщерята на Миа - Дилън, която обвини режисьора, че е блудствал с нея, когато тя е била невръстно дете. Това определено предизвика шум, но обвиненията така и не бяха доказани категорично.

Заради тъмното петно Алън не присъства на церемониите по раздаване на наградите "Оскар", където неговите филми обичайно са номинирани. В разгара на скандала с Дилън Фароу "Син Жасмин" получи наградата за сценарий, както и за главна женска роля за Кейт Бланшет. 

Снимка 326654

Източник: GettyImages

Жените са изключително важна част от творчеството на Алън. С работата си той създава музи, а актриси като Даян Кийтън, Скарлет Йохансон и Ема Стоун (на снимката) изгряват като истински звезди в Холивуд благодарение на участията си във филмите на режисьора.