Истинското му име е Алън Стюарт Конигсберг, но е по-познат като Уди Алън - режисьор, актьор, сценарист, драматург и музикант. Известен е с това, че в работата си се вдъхновява от конкретни актриси, а Даян Кийтън, Майкъл Кейн, Мира Сорвино, Даян Уийст, Пенелопе Крус и Кейт Бланшет са сред звездите, спечелили "Оскар" за роля в негов филм.

На 1 декември Уди Алън ще отпразнува 82-ия си рожден. По този повод платформата Voyo.bg предлага десет от най-силните филми на режисьора, създадени след 1995 г.

Син жасмин (Blue Jasmine, 2013)

Драма с участието на Кейт Бланшет и Алек Болдуин, чиито сюжет разказва историята на Жасмин - жена на средна възраст от Ню Йорк, която се радва на добър живот, но след злополучни събития нещата се променят и тя е принудена да се приспособи към далеч по-скромно съществуване.

На Рим с любов (To Rome with love, 2012)

Алън избира италианската столица като идеална среда за игрален филм с много международни актьори - според него Рим е прекалено голям, за да си позволи развитие на една-единствена сюжетна линия. Във филма на Алън градът се превръща в място на безгрижни истории, които си заслужава да бъдат разказани. 

Проклятието на нефритения скорпион (Curse of the jade scorpion, 2001)

С.У. Бригс (Алън) е опитен детектив в застрахователна компания, а Бети Ан Фицджералд (Хелън Хънт) е новоназначеният експрет по ефективността. Двамата се ненавиждат, докато не са хипнотизирани от магьосника Волтан и започват да се държат като влюбена двойка.

Финал по холивудски (Hollywood ending, 2002)

Уди Алън е в ролята на Вал Уаксман - невротик и бивш велик режисьор, нуждаещ се от филм, който да осигури бляскавото му завръщане. Най-накрая късметът му се усмихва...

Полунощ в Париж (Midnight in Paris, 2011)

Романтична комедия за едно семейство, отправило се на пътешествие към града на любовта, но по работа. Филмът хвърля поглед върху илюзиите, които хората си правят, мислейки си, че различният от техния живот е по-добър.

Мошеници на дребно (Small time crooks, 2000)

Бившият пандизчия Рей (Уди Алън) и неговата съпруга-маникюристка Френчи (Трейси Улман) са дребни мошеници. Те измислят много особена схема за забогатяване, към която се присъединяват цяла група странни и ексцентрични типове. Най-смешното е, че наистина забогатяват - не по схемата естествено, но съвсем реално и това постепенно се превръща в голям проблем...

Да разнищим Хари (Deconstructing Harry, 1997)

Невротикът Хари Блок е успешен писател, похарчил аванса за нова книга, която така и не може да започне. Има и друг проблем - кого да вземе със себе си за връчването на почетна литературна награда в колежа, от който на времето са го изхвърлили...

Знаменитости (Celebrity, 1998)

След развода си Лий Саймън, неуспял журналист с претенции за писател, прави всичко възможно да се "омеша" в света на знаменитостите. Уди Алън е ангажирал цяла плеяда от великолепни актьори за осъществяването на тази претенциозна комедия - Леонардо Ди Каприо, Мелъни Грифит, Уинона Райдър, Чарлийз Терон... Кенет Брана говори с чист нюйоркски акцент, както и Джуди Дейвис.

Всеки казва - Обичам те (Everyone says I love you, 1996)

Една безкрайна бъркотия от човешки взаимоотношения, която само Уди Алън може да разплете...

Могъщата Афродита (Mighty Aphrodite, 1995)

Когато открива, че неговото осиновено дете е гений, нюйоркски спортен редактор тръгва да търси природната му майка, която се оказва проститутка...