Неочакваната диагноза на Крис Хемсуърт за генетичната му предразположеност към болестта на Алцхаймер е била като "сигнал за пробуждане". Това споделя харизматичният актьор, който на 40 години разбра, че носи две копия на гена APOE4, свързан с повишен риск от развитие на заболяването. Това стана ясно по време на участието на звездата в документалната поредица на National Geographic - Limitless with Chris Hemsworth.

Крис Хемсуърт, Алцхаймер, Limitless и каква е вероятността актьорът да развие заболяването

Стряскащи новини за Крис Хемсуърт

Колко вероятно е актьорът да развие Алцхаймер

Тази неочаквана диагноза накара Хемсуърт да се впусне в дълбоко пътешествие на себеоткриване и грижа за себе си, предефинирайки своя подход към живота.

"Човек е устроен така, че мисли, че ще живее вечно, особено когато е млад. Но когато ти кажат нещо стряскащо, това може буквално да те извади от строя, както се случи с мен", признава актьорът в епизодите на поредицата.

Затова днес Крис Хемсуърт изцяло е поел контрол върху здравето и благосъстоянието си. Той винаги е наблягал на рутинните тренировки и спорта, но сега дава приоритет и на здравето на мозъка си.

"Винаги съм бил доста последователен в ангажиментите си към упражненията, но напоследък наистина почувствах колко е важно да отделиш време и за ума си", обяснява той новооткрития си фокус в интервю за Men's Health. "Затова прекарвам всеки ден в моменти на пълна тишината."

Като цяло актьорът поставя акцент върху усамотяването и времето, което отделя само за себе си. Разбира се, физическите упражнения остават решаващи за ежедневния му режим, но той вече включва и практики за концентрация. "Повече самота в живота ми промени играта. Помага ми да бъда наистина психически устойчив", казва той.

Крис Хемсуърт, Елса Патаки и защо решиха да почиват поотделно, като разделят децата си

Разделени и щастливи - тайната на брака на Крис Хемсуърт и Елса Патаки

Всяко семейство има своите тайни

За някой, който е прекарал по-голямата част от живота си под светлината на прожекторите, прегръщането на тишината и самотата явно е коренна трансформация. Новооткритата преценка на Крис Хемсуърт за медитация, размисъл и внимание му позволяват да се справи с изискванията на натоварената кариера, като същевременно запази когнитивното си здраве, пише Hola.