Ароматът на L'eau d'Issey вероятно още стои по копринените рокли на милиони жени по света. Парфюмът излиза на пазара през 1992 г., а според твърденията на всеки 14 секунди от него се продава по шишенце. Всъщност, L'eau d'Issey е подписът на един от най-големите японски дизайнери Исей Мияке. Истински виртуоз и революционер в модата, неговите колекции владеят подиумите повече от половин век. И всички, докоснали се по някакъв начин до неговото творчество, са истински щастливци. 

Кензо Такада, Kenzo и с какво ще запомним японския дизайнер след смъртта му

Кензо Такада и модата като начин на живот

Защо няма да го забравим

С чест и признание светът се сбогува завинаги с 84-годишния дизайнер, който ни напусна в петък, 5 август. Причина за смъртта му е рак на черния дроб, предава BBC.

Погребението на Мияке вече се е състояло в тесен семеен кръг - каквото е било и неговото желание, и не се предвижда публична траурна церемония.

Исей Мияке се ражда на 22 април през 1938 г. в Хирошима през 1938 г. Малцина знаят за трудното му детство, тъй като самият той дълги години не говори за него. "Не искам да бъде известен като "дизайнерът, оцелял след атомната бомба", споделя Мияке през 2009 г.

Японецът е едва на седем години, когато САЩ извършва първата атомна бомбардировка над родния му град. В трагедията, при която загиват 140 000 човека през август 1945 г., Мияке оцелява, но в следствие на радиацията неговата майка умира три години по-късно.

Исей се мести в Токио, където учи графичен дизайн в университета по изкуства, след което се отправя към Париж, където работи с големите имена Ларош и Живанши.

През 1970 г. отваря вратите на собственото си Miyake Design Studio в Токио. Съвсем скоро същото прави и с първия си бутик в Париж.

През 80-те години кариерата му е в разгара си. По това време той започва да експериментира с всякакви материали - от пластмаса до метални жици и дори занаятчийска японска хартия.

Исей Мияке е пионер във високотехнологичните удобни облекла, а работата му е призната в целия свят. Включително и от Стив Джобс, който го моли да направи подходящо, стилно и отличително облекло за него. Така се раждат емблематичните пуловери с поло яка (turtleneck jumpers). Според публикациите Мияке е създал 100 от тях, всеки по 175 долара.

През 2006 г. Исей е удостоен е с престижната награда на Киото за отдадеността си в изкуството, а през 2010 г. получава Ордена на културата за забележителни постижения в културата и изкуството на Япония.

Харуки Мураками, Uniqlo и тениските, вдъхновени от романите на японския писател

Как да носим любимия си роман като дреха

Вдъхновени от Харуки Мураками

А ние няма как да не се върнем отново към трудните му детски години и тъжната вест за кончината му. Защото по ирония на съдбата Мияке може и да не е искал да говори за спомените си от това време, но ни напуска само един ден преди 77-ата годишнина от бомбардировките в родния му град.