Ел Макферсън е популярна като един от най-успешните модели от края на миналия век. Но може би не толкова известен факт в живота ѝ е периодът, в който се бори с алкохолна зависимост.

Защо Ел Макферсън съжалява за участието си в "Приятели" (но не и за целувката с Джоуи)

Защо Ел Макферсън съжалява за участието си в "Приятели" (но не и за целувката с Джоуи)

И как за красотата няма възраст

В интервю за австралийското списание Body+Soul 59-годишната Ел разсъждава за наскоро отбелязаните 20 години трезвеност и споделя, че въздържането от алкохола ѝ е позволило да опознае по-добре себе си.

"Спрях да пия през 2003 г., защото чувствах, че не мога да присъствам напълно в живота си. И това беше прекрасен трамплин да вникна в себе си на по-дълбоко ниво", обясни тя, отбелязвайки, че това е избор, за който никога не е съжалявала. "Изискваше много дисциплина и постоянство от моя страна, но най-важното е, че успешно се справих."

"Защото е много е трудно да бъдеш себе си, ако си вцепенен", убедена е Макферсън.

Още повече, че, с напредване на възрастта, тя е разбрала, че красотата не е само външност, а цялостно състояние и благополучие. "Това беше най-голямото разкритие за мен. Ако нещо не е наред, то се отразява на всичко, така че тайната на щастливия, здравословен живот наистина е поддържането на баланса във всички аспекти. Отне ми време, за да го разбера."

И докато размишлява за предстоящото навършване на своите 60 години през 2024 г., Макферсън казва, че не се фокусира върху остаряването. "Мисля, че по-важно е човек да се съсредоточи върху качеството на живот, върху пълноценното му изживяване."

Тя споделя и, че е променила подхода си към фитнеса - особено след края на активната си кариера. "Някога беше мода и пълна лудост - всички тренирахме, изгаряхме калории и ваехме тела тип Джейн Фонда", спомня си тя и допълва, че в днешно време предпочита дългите разходки на на открито, карането на колело или плуването.

В публикация в Instagram от 2022 г. Макферсън споделя и, че медитацията е ключова част от ежедневната ѝ рутина. "Грижа се за ума, тялото и духа си всеки ден с дихателни практики и медитация. Всеки ден поне 25 минути тишина", написа Ел, демонстрирайки невероятна фигура.