На 8 септември 2022 г. светът заглъхна за минути от новината за смъртта на кралица Елизабет Втора - най-дълго управлявалият британски монарх и вторият най-дълго управлявал в световната история. Жената с вечната усмивка, която всеки може да припознае като своя баба. Жената с твърда ръка и мека дипломация, пред която се кланяха крале, принцове, президенти, премиери и всички най-силни на деня в продължение на седем десетилетия. Жена като някоя друга.

Летище във френския град Льо Туке, което ще носи името на Елизабет Втора

Как французите ще почетат Елизабет Втора

Интересно решение

Жена, но и смъртна като всички нас. И когато дойде и нейният ред да се сбогува с най-близките си и да затвори кротко очи завинаги в любимото си имение Балморал, никой не можа да скрие сълзите си. Хиляди се редиха на опашки с дни, за да й отдадат почит. А за сина й принц Чарлз този най-тъжен ден се превърна и в деня, който сложи край на най-дългото му чакане - за престола.

И когато "Да живее кралицата" бе заменено "С да живее кралят" в британския химн, започна една нова ера за монархията. Крал Чарлз със сигурност е най-подготвеният за трона монарх, който в последните години изпълняваше основна част от задълженията на покойната си майка. Но сега вече короната със скъпоценни камъни и много отговорности тежеше на главата му и беше време да се докаже като достоен, особено на тези, които искаха да се откаже от трона в името на своя по-голям син Уилям.

Снимка 617411

Източник: GettyImages

Започнаха промени - напълно очаквани, но в никакъв случаи кардинални. Свиване на разходи, орязване на списъка с кралски имоти и работещи членове на кралското семейство. За да може данъкоплатците да го сметнат за разумен. Коронацията на 6 май обаче се оказа поредното разточителство на двореца и малка, черна точка в актива на крал Чарлз.

Последваха десетки пътувания, официални срещи, тържествени церемонии. Кралят и кралицата винаги заедно, винаги усмихнати, естествени и близо до народа. Линия, прокарана от по-младите в кралското семейство, която Чарлз и Камила също припознаха като своя. А за принц Уилям и Кейт Мидълтън тези 12 месеца се оказаха не по-малко значими и поставиха основите на тяхното бъдеще през следващите десетилетия.

Снимка 610262

Източник: GettyImages

Принцът и принцесата на Уелс са по-ангажирани от всякога. Мидълтън представи кампанията Shaping Us, фокусирана върху ранното развитие на деца под 5-годишна възраст, докато принц Уилям се концентрира върху нов проект за бездомни - Homewards. Той направи и няколко знакови пътувания зад граница, а скоро ще увеличи и популярността на своята екологична награда Earthshot с посещение в Ню Йорк. Защото един бъдещ крал винаги се нуждае от силна международна подкрепа.

Междувременно децата на Уилям и Кейт са все по-често са в центъра на вниманието и това е логична крачка и от тяхната подготовка за бъдещата им ключова роля в британската монархия.

А като говорим за деца, Хари - по-малкият син на крал Чарлз, продължава да бъде все така страничен наблюдател на новата ера в кралския двор и няма изгледи това да се промени. И можем само да предполагаме каква би била неговата задача в този процес на промяна, ако не бе избрал любовта пред дълга.

Кейт Мидълтън и крал Чарлз - на какво се дължат топлите им отношения

Празнината в сърцето на Чарлз, която Кейт успя да запълни

Тя му даде това, което не успя да получи преди

Никой не може да каже и колко дълго крал Чарлз ще е начело на монархията, но едно е сигурно - той ще направи всичко по силите си да остави своя отпечатък в историята, заставайки зад каузите, които винаги е подкрепял. Ще граби с пълни шепи от възможностите да промени своя негативен в очите на някои имидж и няма да спира да ни показва колко прекрасна е неговата съпруга. А през това време ще дава поле за развитие на бъдещите крал и кралица, за да бъде спокоен един ден, че оставя монархията в сигурни ръце.