Към момента дори пръстите на една ръка ще са ни в повече, за да изброим всички активни професионални футболисти, които са признали, че имат различна сексуална ориентация.

Томас Бийти и признанието на футболиста, че е гей

Футболистът, който призна, че е гей

Томас Бийти и борбата, която е водил със себе си

Във Великобритания например такъв няма. Последно през 1990 г. Джъстин Фашу заяви открито, че е хомосексуален. Е, вече не е така, защото един 17-годишен футболист реши да покаже смелост и да наруши това 30-годишно мълчание.

Пред Sky Sports Джейк Даниелс, който е футболист на втородивизиония Блекпул, разкри, че е гей, само няколко седмици след като направи официалния си дебют с екипа на отбора. "Сега е моментът да го направя. Чувствам се готов да разкажа на хората моята история. Искам да познават истинското ми аз."

И да, The Guardian потвърждават, че от 1990 г. Даниелс е първият професионален играч във Великобритания, разкриващ публично, че е гей. Нападателят на Блекпул казва, че е наясно със сексуалната си ориентация от шестгодишен. До момента я е пазил в тайна, за да преследва мечтата си да стане професионален футболист. Решението обаче не е дошло спонтанно, а е било плод на месеци обсъждане както със семейството му, така и с клуба и представители на LGBTQ+ общността.

Може да е едва на 17 години, но Джейк Даниелс е открил в себе си силата да говори за сексуалната си ориентация открито. Нещо, което поколения футболисти преди него не са имали смелостта да направят. 

"Питах се дали трябва да изчакам да завърша кариерата си и тогава да кажа истината за себе си", допълва той, като изтъква, че нито един друг професионален футболист в страната не е признал различната си сексуална ориентация.

"Знаех, че ако не го кажа сега, това ще доведе до лъжи и невъзможност да бъда себе си или да живея живота, който искам. Откакто признах на семейството, клуба и съотборниците си, прекаленото мислене и стресът се изпариха."

Джейк Даниелс се надява, че постъпката му може да бъде използвана като модел за подражание и от други футболисти, които също искат да разкрият своята истина. Едва миналата година защитникът на Аделайда Юнайтед - Джош Кавало, се превърна в единствения активен футболист в момента, който признава, че е хомосексуален.

Около месец по-късно Кавало разкри, че би се страхувал за безопасността си, ако трябва да играе с националния отбор на Австралия на Световното първенство в Катар в края на тази година, където хомосексулността е обявена за незаконна.

Норвегия, Posten и рекламата When Harry Met Santa, в която Дядо Коледа е гей

Рекламата, в която Дядо Коледа е гей

Започна се с рекламите

Е, до участието му в турнира може въобще да не се стигне, защото до момента защитникът все още не е записал дебюта си за мъжкия национален отбор на страната. А и Австралия все още не се е класирала.