Анджелина Джоли никога не е стояла встрани от важните теми, които засягат жените, децата и човечеството като цяло. В началото на падемията тя изказа своите притеснения от вторичните ѝ въздействия върху обществото, едно от които е увеличаване на домашното насилие.

Анджелина Джоли, коронавирусът и за какво се притеснява актрисата

Големите притеснения на Анджелина Джоли

Страничните ефекти на пандемията

В навечерието на коледните празници актрисата и посланик на ООН отново отвори темата за домашното насилие в рамките на кампанията "16 Световни дни на активизъм срещу насилието, основано на пол".

Още миналия месец тя произнесе силна реч на тази тема по време на Втората международна конференция за действие срещу глобалното насилие в Сеул. А в интервю пред списание Harper's Bazaar дава ценни съвети на всички жени, които се страхуват какво ще се случи в дома им по време на празниците, когато повечето хора са си удома.

Най-важното според нея е да не се мълчи. "Говорете с някого. Опитайте се да намерите съюзници. Поддържайте контакти с близки хора, за да може да потърсите някого в спешен случай. Измислете кодова дума, с която да дадете знак, че сте в опасност на вашите близки", казва актрисата.

Според нея е тъжен фактът, че не всички приятели и членове на семейството ще ни повярват и подкрепят. Това често го правят непознати, други жертви на насилие, групи за подкрепа или религиозни общности.

Еван Рейчъл Ууд, домашното насилие и през какво е преминала актрисата

Актрисата, която се страхува за живота си

Домашното насилие е сериозен проблем и Еван Рейчъл Ууд знае това много добре

Анджелина съветва преди всичко да бъдем внимателни. Всеки сам знае най-добре опасността, в която се намира, и докато не открие подкрепа отвън, може да се чувства съвсем сам.

"Ако смятате, че някоя жена, която познавате, е в уязвимата група и може да пострада, опитайте се да останете близо. Кажете ѝ ясно, че сте до нея." Друго нещо, което всички можем да направим, е да се образоваме. Да научим повече за домашното насилие.

Дж. К. Роулинг, Хорхе Арантес и била ли е жертва на домашно насилие и сексуално посегателство

Дж. К. Роулинг: Бях жертва на домашно насилие и сексуално посегателство

Нова доза признания от писателката

"Често хората не разпознават насилието около себе си, защото не са преживели подобно нещо. То може да се случва буквално под носа им, без те дори да си дават сметка", казва тя.