В края на март в интернет се появи новина, че Xiaomi ще е следващият популярен технологичен производител, който ще търси пробив в индустрията на електрическите возила. 

Xiaomi, Great Wall Motor и партньорството им за производство на електрически автомобили

Xiaomi и Great Wall ни готвят нещо ново

Едно неочаквано партньорство

За потенциален партньор на китайската компания бе обявена Great Wall, но тази седмица стана ясно, че това може би е просто заблуда, базирана на няколко слухове.

Инвеститори, близки до Xiaomi и цитирани от 36KR, споделят, че компанията вместо това ще работи с китайския производител на електромобили NIO. 

Снимка 513454

Източник: Nio

Проектът ще бъде ръководен от съоснователя на Xiaomi Уанг Чуан, а работата по него може да стартира още през този или следващия месец. 

Произведените модели ще са от среден и висок клас и ще се превърнат в основен фокус в продуктовото портфолио на компанията. 

Към момента компанията работи усилено по развитието на интелигентни системи за автономно и асистирано шофиране, чипове и LiDAR технологии.  

Снимка 530562

Източник: iStock

Предполагаме, че Xiaomi ще има и централна роля в маркетинга и може би дизайна на автомобилите, но реалното им производство ще бъде поверено на друга компания.  

NIO обаче няма да единственият партньор, твърдят анонимните инвеститори, които поясняват, че компанията вече е изпратила запитвания към други потенциални партньори в автомобилния бранш в Китай. 

Nio ET7, Tesla и първи електрически седан на китайската компания

Когато китайците вземат на мушка Tesla

Nio ET7 - луксозният отговор на Model S

От 36KR добавят, че г-н Чуан активно набира кадри за проекта и дори разглежда настоящи изпълнителни директори на други автомобилни марки като потенциални ръководители на проекта на Xiaomi и NIO.