Автомобилите на Tesla са претрупани с невъобразимо количество сензори, микрофони и камери с идеята да направят возилата максимално "умни" и безопасни.

Целият този набор от записващи устройства обаче може да се окаже доста удобен механизъм за наблюдение и следене, превръщайки колите на Илон Мъск в подвижни станции за масово наблюдение.

По време на хакерската конференция Defcon, състояла се наскоро в Лас Вегас, САЩ, специалистът по кибер сигурност Трюман Кейн представи малко устройство, което се прикачва към Tesla Model S или Model 3, и се свързва с всички сензори на колата.

Снимка 381964

Източник: Tesla

Устройството представлява малък компютър, дело на Nvidia, който струва 700 долара, но софтуерът, с който той работи, е собствено изобретение на Кейн.

Джаджата се включва директно в системите на колата чрез USB и започва да записва всички лица на хора и регистрационни автомобили на коли, които преминават през обсега на камерите.

Специално създаденият изкуствен интелект в компютъра анализира записите и уведомява собственика на автомобила, ако засече, че един и същи човек или автомобил, е минавал покрай колата няколко пъти.

Въпреки рекордните продажби, Tesla продължава да губи стотици милиони

Tesla продължава да губи стотици милиони

Илон Мъск запазва позитивния си тон

Идеята е, че системата може да предотвратява кражби или пък да уведомява собствениците на Model S и Model 3, ако някой ги следи.

Както можем да се досетим, подобна технология буди най-различни притеснения относно нерегламентираното събиране на данни на хора.

Tesla Model 3, Model S и приликите между последните два инцидента с електромобилите

Какво е да катастрофираш с Tesla

Само автопилотът ли е виновен

Подобни системи са напълно забранени в някои щати в САЩ, но това не попречи на Кейн да разгледа възможността за създаване на цяла мрежа от бдителни коли от сцената на Defcon.