Проблемът със соларните автомобили е, че големият набор батерии и соларни клетки добавят твърде голяма маса към шасито, което прави соларната технология неефективна при задвижването на толкова много тонове желязо.

Компанията Lightyear oбаче изглежда е успяла да намери точния баланс и да го внедри в прототипа Lightyear One - семеен соларен автомобил, който може да измине до 725 километра с един заряд.

Цялата горна част на колата е покрита със супер ефективни фотоволтаични клетки, които добавят заряд, достатъчен за изминаването на 12 километра, на всеки час.

Снимка 430889

Източник: Lightyear

Колата е удивително просторна и разполага с цели 780 литра пространство за багаж, което я прави подходящ избор за хора с деца.

Моделът е задвижван от четири мотора, чиято мощност е съобразена със соларния метод на зареждане и екологичния профил на колата.

Lightyear One може да ускори от 0 до 100 км/ч за около 10 секунди, което е доста малко в сравнение с мощността на моделите на Tesla, но пък е напълно достатъчно, за да изпреварваме комфортно.

Снимка 430890

Източник: Lightyear

Според изчисления на компанията, автомобилът ще разчита на около 40% соларен заряд при нормална ежедневна употреба, а останалите 60% ще трябва да бъдат набавяни от централно захранване.

Всичко около колата звучи и изглежда страхотно, като изключим цената й. Lightyear One ще се появи на пазара през 2021 г. и ще струва цели 150 000 евро, което означава, че едва ли ще се превърне в масов модел.

Ефективни ли са соларните пътища

Ефективни ли са соларните пътища

Полет без криле