Първоначалният шок от нестандартния Cybertruck на Tesla вече отмина. Сега е време да помислим трезво как и откъде изобщо е дошло вдъхновението на Мъск и инженерите му, за да създадат подобна кола.

Tesla Cybertruck, Илон Мъск и защо дизайнът на пикапа не бива да ни разочарова

3 причини пикапът на Tesla да не ни разочарова

Беше ясно, че Cybertruck ще е нещо подобно

Оказва се, че дизайнът на пикапа не е просто прищявка на въображението на милиардера, а е отражение на детската му страст по един наистина емблематичен автомобил.

Става въпрос за Lotus Esprit, който е използван във филма "Джеймс Бонд: Шпионинът, който ме обичаше" от 1977 г., и който след това се превърна в звездата в първите компютърни игри с коли през 90-те.

Снимка 455472

Източник: iStock

Оказва се, че точно автомобилът от филма е бил продаден на двойка от Ню Йорк по време на сляп търг (търг, в който купувачите наддават за пълен с неизвестни предмети контейнер/гараж) срещу скромната сума от 100 долара.

Малко след като откарват колата у дома, купувачите научават за историята й и през следващите двадесетина години отдават возилото под наем на авто музеи в САЩ.

През 2013 г. по време на друг търг колата е продадена за почти един милион долара, а купувачът й първоначално остава анонимен.

Нийл Деграс Тайсън, Илон Мъск, Ford и Tesla - по-добър ли е Cybertruck от F-150

За какво спорят Нийл Деграс Тайсън и Илон Мъск

Астрофизикът се заяде с милиардера и Cybertruck

Няколко месеца по-късно става ясно, че новият собственик на автомобила е самият Илон Мъск, който в интервю за CNBC споделя, че още от дете е мечтал за тази кола.

Преди около седмица чрез пост в Twitter милиардерът разкри източника на вдъхновението си, а от CNBC припомнят, че още през 2013 г. Мъск е изказал амбиции да създаде автомобил, който наистина може да се движи под вода - както го прави и оригиналният Lotus Esprit от филма.