...към първа страница

5) The Fast and the Furious (2001)

Може и да не е най-интелигентният филм правен някога, но поне има хубави автомобили. Много, бързи и яростни автомобили. Финалът на филма предлага три класически сцени с коли.

4) The Blues Brothers (1980)

''Колата не е лоша'' казва героят на Джон Белуши на брат си след като блусмобила им (открит Dodge Monaco) преминава през отворен подвижен мост. В пътешествието си до Чикаго двамата оставят близо 200 километра от разрушения, но както непрекъснато повтарят "Ние имаме мисия".

3) The Bourne Identity (2002)
Страдащият от амнезия Джейсън Борн и приятелката му бягат от полицията и ЦРУ в стар червен Austin Mini през тежкия трафик. Двамата се движат по еднопосочни улици, стълби и павирани тротоари.>

2) Ronin (1998)

Бившият автомобилен състезател и настоящ режисьор Джон Франкенхаймър е свършил професионална работа по авто гонките в този шпионски трилър с Робърт де Ниро. Многобройните преследвания по тесните улички на Ница скоро са надминати от лунатичната гонитба в насрещното движение на парижките тунели. ''Не се наложи да се преструвам на ужасен, всичко беше искрено", твърди актьорът и ужасен пътник Джонатан Прайс.

1) Bullit (1968)

Коравото ченге Франк Булит преследва със своя Ford Mustang Fastback GT лошите момчета и техния Dodge Charger 440 R/T.

Действието се развива нагоре-надолу по улиците на Сан Франциско със скорост от над 170 км/ч. в 10-минутна сцена, осигурила Оскар на филма за новаторския му монтаж и поставила висок стандарт за всички последвали филми с автомобилни гонитби.