Най-често използваните ваксини срещу грип обичайно предпазват едва 60% от хората, които са си ги поставили, а през някои години ефективността спада до 10%. Същевременно, всяка година у нас умират около 2000 души от пневмония след усложнения от грип. На фона на тази статистика 60% ефективност не са за пренебрегване.

Но защо противогрипната ваксина толкова често се проваля? Учените се опитват да намерят отговора на този въпрос, за да разберат как да подобрят ефективността на ваксината.

В какво се съмняват учените

Те подлагат на съмнение това, което досега се приемаше като обяснение на явлението - че производителите на ваксината правят грешна преценка кой вирусен щам ще се разпространи тази година. Оказва се, че ваксината не сработва, дори когато щамът е правилният.

Снимка 316853

Източник: iStock

Как действат ваксините

Противогрипната ваксина "учи" имунната ни система да се активира при среща със специален белтък на грипния вирус, като му пречи да се закрепи към клетките ни и да предизвика инфекция. Но този белтък мутира изключително бързо и това е причината всяка година вирусът да е различен. Налага се учените да предвиждат как може да мутира той, за да бъде произведена подходящата ваксина за предстоящия сезон.

Какво правят грешно учените

Според Данута Сковронски (Danuta Skowronski), епидемиолог от Центъра за контрол на заболяванията на Британска Колумбия, Канада, причината не е грешка в предвиждането за щама, а мутации, които възникват в самия щам при производството на ваксината.

Най-разпространената противогрипна ваксина съдържа инактивиран грипен вирус, който се отглежда от производителите в кокоши яйца. Според проучване на Сковронски, вирусът може да мутира, докато се развива в яйцата, а резултатът е неефективна ваксина.

Други научни екипи потвърждават предположението. Проведено е изследване, в което е сравнена ефективността на ваксина, произведена в яйца и ваксина, която е произведена чрез генно инженерство, т.е. белтъкът на вируса е синтезиран отделно по "изкуствен" начин. Втората ваксина се оказала по-ефективна. Резултатите показват, че инженерният метод би подобрил производството на ваксините за в бъдеще.

Снимка 317244

Източник: iStock

Друг проблем е, че за оценка дали противогрипната ваксина е ефективна се използват животни, а генетичните различия между използваните екземпляри и човека също са от значение.

Грипно наследство

Учените са установили също, че има значение какъв е бил първият грипен вирус, с който се е срещнал човекът, още докато е бил дете. Тези първи срещи оказват влияние на имунната ни реакция към грипни вируси през целия ни живот след това.

Къде е решението

Проблемът все още остава сложен и липсват много парченца от пъзела. Затова специалистите препоръчват ваксинирането, особено при по-възрастните хора и при тези, които имат нисък имунитет, тъй като дори ваксината да не сработи достатъчно добре, все пак ще окаже известна защита и болестта ще премине по-леко.

Сковронски споделя, че много от изследователите, които се занимават с грипния вирус, избягват да коментират темата, за да не бъдат причислени към противниците на ваксините, но допълва, че за да бъде разрешен проблемът с противогрипните ваксини, тази дискусия трябва да се провежда.

Епидемоложката е на мнение, че е необходимо да се работи в посока на създаване на универсална ваксина срещу грип, която да бъде насочена срещу множество щамове и да бъде ефективна в продължение на години.