Както природата, така и хората "се събуждаме" през пролетта.

Слънцето започва да свети по-ярко, ние прекарваме много повече време навън, на чист въздух, извършвайки любимите си занимания и спортни активности. Не по-маловажно е, че сме далеч от всякакви екрани.

Това съвсем закономерно повишава производството на хормоните на щастието - серотонин и допамин. Те са пряко отговорни за нашата самоувереност, добро настроение и усещането за радост от живота. 

Как да си направим коктейл за щастие

Как да си направим коктейл за щастие

Ходене, тичане, йога, плуване, танци, секс...

Достатъчното производство на тези хормони кара хората да чувстват по-уверени и по-привлекателни.

Освен хормоналния баланс в организма, през пролетта започва и новият жизнен цикъл в природата. Това неминуемо събужда инстинкта ни за размножаване. 

Все пак, човекът е представител на животинския свят и на подсъзнателно ниво ни ръководят същите инстинкти, както при животните. 

За това също има обяснение в хормоналния баланс. Отговорен за събуждането ни след "зимен сън" е хормонът мелатонин, пряко свързан със светлата част от деня. Колкото повече светлина, толкова по-малко от хормона, който буквално ни приспива. 

Топлината, светлината, цветовете, които ни заобикалят, ни зареждат с повече оптимизъм и радост, а когато човек е усмихнат и позитивен, той привлича подобни емоции към себе си. Когато е топло, всичко сякаш става по-лесно, в това число и любовта.