Разбрахме кои са най-щастливите нации, а ето че днес научаваме и кои са държавите, в които се живее най-здравословно. Имаме повод за гордост като европейци, защото шест от тези в топ 10 са в Европа. За съжаление България не е сред тях.

Снимка 351020

Източник: iStock

На първо място в Индекса за най-здравословни страни за 2019 г. в света на Bloomberg е Испания. Според прогнозите на Institute for Health Metrics and Evaluation, това е държавата, в която до 2040 г. ще живеят най-дълголетните хора.

Причините за челното място на иберийската държава са прости и близки до логиката: достъп до чиста вода, малък процент пушачи, сравнително по-малко затлъстяване в сравнение с други държави в класацията, както и чудесната средиземноморска диета - местни плодове и зеленчуци, риба, зехтин.

Снимка 320936

Източник: iStock

На второ място е Италия. Веднага се хващаме за храната й, както и за благоприятното географско местоположение. Шампион по столетници там е остров Сардиния.

Снимка 377721

Източник: iStock

Третото място е изненадващо, но радващо - любимата ни Исландия. Чистата природа, засилената физическа активност и богатата на риба диета са обяснението за бронзовия медал по здраве.

Финландия, Дания, Норвегия, Исландия и кои са новите най-щастливи страни в света

Каква е тайната на най-щастливите страни в света

Ето го новия топ 5

В десетката са още Япония, Швейцария, Швеция, Австралия, Сингапур, Норвегия и Израел.