Тревожността обикновено се свързва основно с емоционалните и умствени симптоми. За да стигне до тях обаче, тялото е било подложено на стрес, отделило е съответните хормони (адреналин, кортизол) и е започнало "да се държи" по определен начин. Ето някои от най-честите физически проявления на безпокойството.

Сърцебиене

Това е един от класическите симптоми на тревожността. Сърцето приема стреса като кризисна ситуация и подготвя тялото за бой или бягство от опасността, като започва по-усилено да изпомпва кръв. Пулсът се учестява и попадаме в затворен кръг от тревога, последвана от сърцебиене, последвано от тревога.

Постоянно умора

Причината за нея са отново хормоните на стреса, които ни държат постоянно под тревога и не позволяват реално отпочиване.

Снимка 386335

Източник: iStock

Проблеми със съня

Те са следствие от горното. Хората, страдащи от безпокойство, заспиват трудно, трудно спят спокойно и продължително и се събуждат като изцедени.

Мускулни болки

Да познаем ли каква е причината за тях? Стресът, разбира се. Постоянното напрежение държи и мускулите стегнати, като най-често това са тези на врата, раменете и гърба - мускулите, с които понасяме "товара" на проблемите си.

Снимка 350493

Източник: iStock

Стомашни проблеми

Изнервени, уморени и схванати. Към това да добавим и запек, стомашно разстройство и болки в корема. Обикновено име храносмилателната система страда сериозно, когато сме подложени на стрес.

Треперене

Този симптом върви като бонус към тревожността. Треперенето в комбинация с лесно стряскане са резултат от очакването на тялото ни, че ще се случи нещо притеснително.

Снимка 383130

Източник: iStock

Чести настинки

Обяснението е просто - паднал имунитет. В периоди на постоянно безпокойство имаме склонност да се разболяваме по-често.