Тази изложба е плод на десет годишен труд на художника Петър Гривеков, който изучва и рисува стари дървени лодки. Автора изследва различните видове плавателни съдове, които у нас вече не се използват и са обект на  музейни сбирки от няколко години и сега оживяват в конопени и ленени платна, превръщайки се в истински легенди от морето.

Показаните четиринадесет творби разказват най-обикновени житейски истории, които авторът превръща в загадъчни  приказки с дървени лодки.

Всяка една е реална- има различна история и душа и пресъздава човешки състояния и чувства.

Неслучайно Петър познава и събира техните истории от старите рибари в Несебър, Созопол, Варна и Каварна. За автора лодките са „феи от морето" , възхищението от които може да бъде усетено от всеки зрител.

Светлината и контрастите изваждат някак категорично обекта от платното и  метафорично разкриват своята предметност.

Картините  разкриват илюзията на мисълта като  магия, в която потапяш очи и копнеж, който преживяваш.

Концептуален и многопластов изследовател на човешките състояния Петър отвързва възлите на подсъзнанието си и разработва тема, която кара обикновени предмети да оживяват.

И тук живописното изящество запазва, развива сетивност и адаптивност, превръщайки се в неделима част от богатия речник за изразяване и отразяване на Човешкия дух чрез пластичния език на изкуството.

Петър Гривеков е роден през 1975 година в София. Завършва Художествена гимназия „Илия Петров" в София, а след това и Националната художествена академия, специалност „Стенопис". Освен графики и живопис авторът работи и монументални творби - два стенописа и барелеф на полския поет Адам Мицкевич, както и  илюстрации на книги.