Деветнайсет родни игрални филма, създадени след март 2009 г., ще бъдат представени на 14-ия София Филм Фест във Фокуса "България". Девет от тях ще имат публични прожекции, а четири - и премиери в рамките на фестивала.

Освен фокус на кинофорума, българското кино ще бъде основна тема и на предстоящия 7-ми София Мийтингс. Незавършените нови филми ще бъдат представени на закрити прожекции на гостуващите фестивални селекционери. Избрани проекти за нови игрални филми ще бъдат представени публично с цел намиране на партньори и финансиране.

Световната премиера на „Зад кадър" на Светослав Овчаров открива официално кинофестивала на 5 март в Зала 1 на НДК. Идеята за филма тръгва от действителен случай и се базира на досието на оператора Христо Тотев, заснел „Осъдени души", „Адаптация", „Константин Философ" и „Суламит".

Съпругата му заминава с детето им в Западен Берлин, за да го лекуват. Той не отива, защото снима суперпродукции, а и от Държавна сигурност не го пускат. Синът е спасен, но животът на бащата, един от най-успешните кинооператори на България, е унищожен. Героят Антон Кръстев се играе на младини от актьора Иван Бърнев, а в по-зряла възраст - от Стоян Алексиев.

„Финалът в миналото е трагичен, а в настоящето е оптимистичен - доколкото хората могат да си простят един на друг и да се погледнат отново в очите", коментира Светослав Овчаров.

Операторът Христо Тотев, заедно с режисьора на тази семейна драма, също участва в написването на сценария. Снимките се поделят между София и Берлин, а оператор на филма е Рали Ралчев.

Лиричната комедия „Ако някой те обича" на режисьора Киран Коларов също ще намери място сред българските премиери на феста. Филмът е разказ за несподелената любов на ученичка с учителя й по пиано.

За първи път ще бъде показан и филмът на Станимир Трифонов „Стъклената река", заснет по едноименната книга на Емил Андреев, обявена от фондация „ВИК" за роман на 2005 година. Писателят, заедно с Красимир Крумов, е сценарист на екранизацията на „Стъклената река". Героите в този филм се впускат да разгадаят тайнствено наследство на богомилите.

Специална премиера на фестивала на 1 март ще има и „Светото семейство (Нина и Мариян)" на Красимир Крумов. Режисьорът, създал през 90-те години „Екзитус", „Мълчанието" и „Забраненият плод", и представил в програмите на СФФ „Под едно небе" (2003, награда "Кодак" за най-добър български игрален филм) и „Смисълът на живота" (2004), разказва една не съвсем обикновена човешка история. Съкратена работничка намира препитание в отдалечена мандра в планината.

Програмата „Между два фестивала" включва филми имали премиера на български екран от април 2009 до март 2010. Сред тях е „Източни пиеси", който ще бъде и българският участник в Международния конкурс на фестивала. Само за четири месеца игралният дебют на Камен Калев, завършил парижката киноакадемия, беше гледан от над 18 000 души. „Източни пиеси", копродукция на България и Швеция, има зад себе си вече 30 фестивални участия. През октомври 2009 г. филмът победи в конкурса за първи и втори филм на Варшавския фестивал и предизвика фурор в Токио като получи голямата награда „Сакура Гран При".

Световната премиера на „Раци" на Иван Челкелов бе в конкурсната програма на 31-ото издание на Московския кинофестивал. Филмът впечатлява със своя ритъм и равна структура, и напомня импровизациите на блуса.  „Раци" представя дълбок поглед към двама приятели, въвлечени в борбата за надмощие между двама мафиотски босове. Двамата трябва да изпълнят мокри поръчки, но не знаят, че всеки е нает да убие другия.

„Прогноза" на Зорница София разказва любовна история с балкански пулс, емоционален драматизъм и щастлив край. Сюжетът се завърта около група приятели от Македония, България и Сърбия, които решават да карат уиндсърфинг на турски остров. Когато пристигат там обаче, заварват безветрие. Докато чакат вълните, преживяват любов, смърт и приключения. Във филма участват Теодора Духовникова, Асен Блатечки, Юлиян Вергов, Стефан Щерев и Деян Славчев-Део. Главната мъжка роля е поверена на хърватина Крешимир Никич.

„Ловен парк", пълнометражният игрален дебют на Любомир Младенов, е опит да се разкаже за нашето съвремие чрез една обикновена, дори банална история. Неда среща Андрей, изгубил се в пустия, зимен парк, някъде в големия град. Двамата тръгват из София и в синхронните им крачки се разкрива тайната на човешкото битие.

„Похищението" на Пламен Масларов е история, в която млад човек попада в затвора, а един писател разказва неговата съдба. Филмът е продължение на популярния „Вик за помощ" (Никола Рударов, 1985) и в него ще видим както самия сценарист Боян Биолчев, така и певеца Светльо Витков с нова песен. В главните роли са Иван Радоев, Валентин Ганев и руската актриса Юлия Пересильд.

В рамките на програмата София Мийтингс, на закрити прожекции за фестивални директори, ще бъдат представени редица нови игрални филми в различна степен на завършеност. Сред тях са „Мисия Лондон" на Димитър Митовски, „Аве" на Константин Божанов, „Цахес" на Анри Кулев, „Тилт" на Виктор Чучков, „Подслон" на Драгомир Шолев, „Кецове" на Валери Йорданов и Иван Владимиров, „Къща без прозорци" на Ивайло Христов, "Още нещо за любовта" на Магдалена Ралчева, "Лов на дребни хищници" на Цветодар Марков.